DEN HAAG - Het 9-jarige jongetje dat zaterdag dood in een woning aan de Krakeelpolderweg in Delft werd gevonden, is door geweld omgekomen.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag bekendgemaakt dat dat uit sectie op het lichaam en uitgebreid onderzoek in het huis is gebleken. De 47-jarige moeder van de jongen is zaterdag aangehouden en blijft de komende twee weken vastzitten.

Zaterdag aan het einde van de middag kreeg de politie een melding dat in de woning een jongetje was gevallen.

Toen agenten ter plekke kwamen, was het kind overleden. De moeder zit vast omdat ze ervan wordt verdacht dat ze bij het overlijden van het jongetje betrokken is.

Jeugdzorg

De jongen stond sinds 2006 onder toezicht van Bureau Jeugdzorg Haaglanden omdat de kinderrechter zich destijds zorgen maakte over de thuissituatie. Een jaar later werd het ventje uit huis geplaatst en opgevangen in een 24-uursvoorziening van de organisatie Jeugdformaat.

Volgens Bureau Jeugdzorg en Jeugdformaat werd er naar aanleiding van ''positieve ontwikkelingen in het gezin'' gewerkt aan herstel van het contact tussen de moeder en haar zoontje. Na een periode van begeleid bezoek, mocht het kind sinds vorige maand onbegeleid naar zijn moeder.

Fataal

Het eerste bezoek verliep goed, het tweede afgelopen zaterdag liep fataal af. Nadat het kind niet op het afgesproken tijdstip was teruggebracht, ging de politie kijken in de woning van de vrouw. Daar trof ze het ontzielde lichaam van de jongen aan.

''De gezinsvoogd en de hulpverleners die de afgelopen jaren bij de jongen en zijn moeder betrokken waren, zijn zeer aangeslagen'', lieten Jeugdzorg en Jeugdformaat weten in een gezamenlijk persbericht. De organisaties hebben een uitgebreid intern onderzoek aangekondigd.