
Rondvaart Nederlands elftal zit erop
Daarna gaan de spelers naar het Museumplein waar ze worden gehuldigd.
Het massaal toegestroomde publiek was heftig in de weer met vlaggen, stadiontoeters, vuvuzela's en oranje gekleurde rookbommen. Al van verre konden de fans de Oranjestoet aan horen komen door het geschreeuw van collega-fans.
Het vaartuig, gevolgd door een boot met pers en een met genodigden, vertrok vanaf het Marinecomplex op Kattenburg, waar Oranje om half drie per helikopter arriveerde.
De spelers hebben zich omgekleed voordat ze de boot opgingen. De nette, grijze pakken gingen uit en maakten plaats voor een sportievere outfit.
Huldiging
De vaartocht duurde ongeveer twee uur en leidt vanaf Kattenburg naar de IJhaven, de Noordwal en Buiten IJ via de Brouwersgracht, Herengracht en Leidsegracht naar het Rijksmuseum.
De vrouwen en vriendinnen van de voetballers van Oranje stonden op het Museumplein op hun geliefden te wachten. Onder anderen Yolanthe Cabau van Kasbergen en Sylvie van der Vaart bevinden zich in het publiek.
Politieboten probeerden de tientallen bootjes met fans die bij het wetenschapsmuseum Nemo liggen, tegen te houden. De fans zijn echter achter de boot van Oranje aan gevaren.
'Probleemloos'
De huldiging van het Nederlands elftal dinsdag in Amsterdam verloopt probleemloos. Dat zei korpschef Bernard Welten van de Amsterdamse politie. ''Er is een buitengewoon gezellige sfeer in de stad'', aldus de hoofdcommissaris. ''Je kunt er morgen spijt van krijgen als je er niet bij bent geweest.''
Hij schat dat zich op het Museumplein rond 100.000 mensen hebben verzameld en dat langs de vaarroute ongeveer 500.000 mensen staan om Oranje toe te juichen. De politie heeft nog geen enkele WK-supporter aangehouden.
Den Haag
Oranje komt uit Den Haag, waar het elftal eerst bij demissionair premier Jan Peter Balkenende langsging en vervolgens een bezoek bracht aan koningin Beatrix.
Om half twee verscheen Beatrix, geflankeerd door de dinsdagmorgen geridderde bondscoach Bert van Marwijk en aanvoerder Giovanni Bronckhorst, op de trappen van haar paleis. Het publiek juichte het gezelschap luid toe. Oranje vertrok daarna vanaf de Waalsdorpervlakte per helikopter naar Amsterdam.
Drukker
In Amsterdam wordt het steeds drukker met Oranjefans (video). De NS kan de reizigersstroom goed aan en ook de wegen naar de hoofdstad zijn nog goed begaanbaar.
Duizenden mensen hadden zich verzameld op het eerste deel van de vaarroute. Het waren vooral Amsterdammers op de Noordwal. Ook aan de overkant, op de kop van het Java-eiland, de Piet Hein- en Veemkade stond het vol.
Op de hoek van de Brouwersgracht en Herengracht was de gracht afgezet en alleen toegankelijk voor bewoners, gasten, politie en de mobiele eenheid. Op de bruggen zag het oranje van de fans. De supporters doodden de tijd met het zingen van voetballiedjes en de wave. Hier en daar hingen mensen uit hun raam. De politie waarschuwde het publiek niet in de gracht te springen.
'4 keer scheepsrecht'
Op de woonboten aan het begin van de Herengracht hangen spandoeken met teksten als: '4x is scheepsrecht' en 'Kop op we drijven nog'. Aan een van de afzettingshekken hangt een spandoek met: 'Volgende keer als winnaars door de grachten'.
De Oranjesupporters staan langs de hele route. Veel mensen lopen nog heen en weer op zoek naar de beste plek, maar over het algemeen zal iedereen de spelers goed kunnen zien. Ook op de Leidsegracht is het Oranjelegioen zingend en toeterend in afwachting van wat komen gaat. Promotieteams delen vlaggetjes uit.
Museumplein
Het Museumplein kleurt steeds meer oranje. De tienduizenden fans worden vermaakt door een dj. Dinsdagmiddag staan ook nog optredens van Guus Meeuwis, Gerard Joling en dj Armin van Buuren op het programma.
De sfeer is op het plein is goed. Onder de uitgelaten menigte zijn ook veel gezinnen met kinderen.