AMSTERDAM - Er zijn dinsdagmiddag rond 15.00 uur ruim een half miljoen Oranjefans in Amsterdam om het Nederlands elftal toe te juichen. Dat liet een woordvoerder van de gemeente weten.

Op het Museumplein hebben zich naar schatting rond de 100.000 mensen verzameld. Ook overal langs de grachten en aan de IJ-oevers ziet het oranje.

Het aantal bezoekers pakt waarschijnlijk lager uit dan de geschatte 1 miljoen. Dat zei een woordvoerder van de gemeente rond het middaguur.

De stad rekent erop dat maximaal 750.000 mensen hun steun betuigen aan Oranje voor het behalen van de tweede plek op het WK voetbal.

De drukte leidt vooralsnog niet tot problemen. ''Het is overal gezellig druk", aldus de gemeente. De politie van Amsterdam liet via Twitter weten dat er nog genoeg mensen bij kunnen. Zowel langs de vaarroute als op het Museumplein is nog genoeg plek. Ook is Amsterdam nog steeds goed bereikbaar, zowel via de weg als met het openbaar vervoer.

Geen files

De verwachte extra drukte op de wegen rond Amsterdam valt vooralsnog ook mee. Rijkswaterstaat verwachtte dat het vanwege de huldiging van het Nederlands elftal dinsdag in de hoofdstad in de loop van de ochtend op de A4, A9 en A10 wat drukker zou zijn dan normaal, maar rond het middaguur staan er nog helemaal geen files.

Een woordvoerder van de Verkeersinformatiedienst geeft aan dat het mogelijk nog wel wat drukker op de wegen rond de hoofdstad wordt. "Maar er is een gestage stroom mensen die naar Amsterdam trekken, dus echte grote problemen verwachten we niet."

Treinverkeer

De stroom treinreizigers richting Amsterdam komt dinsdag gestaag op gang. Rond elf uur zaten er ongeveer twintigduizend treinreizigers in een treinstel naar de hoofdstad. ''Er komen mensen uit alle windrichtingen naar Amsterdam.''

Volgens de NS is het rond het middag gezellig druk rondom het station. ''Er zijn nog duizenden mensen onderweg'', aldus de zegsman.

Aangepaste dienstregeling

Om alle Oranjefans naar Amsterdam te kunnen brengen, rijdt de NS een speciale Oranje-dienstregeling.

Op Twitter klagen reizigers dat hun opties om te reizen per trein naar andere steden door de aangepaste dienstregeling beperkter zijn geworden. Anderen klagen over vertraagde treinen die naar bier stinken en over treinen die ineens op andere perrons binnenkomen.

Friezen komen dinsdag niet met de bus naar Amsterdam om Oranje te huldigen. Arriva Touring wilde mensen uit Friesland wel met een bus naar Amsterdam brengen, maar niemand heeft zich ervoor aangemeld, meldt een woordvoerder. Vanuit Groningen is wel een bus vertrokken.

Politie

De politie is op veel plaatsen in de stad zichtbaar aanwezig. Hoofdcommissaris Bernard Welten van de Amsterdamse politie voer rond het middaguur op een patrouilleboot langs de route. Hij zwaaide het publiek toe en wenste iedereen veel plezier.

Het publiek staat inmiddels rijendik langs de vaarroute. Uitgedost in het oranje vermaken ze zich met het zingen van het hele repetoire: Hup Holland hup, het Wilhelmus, We houden van Oranje. Ondanks de van Spanje verloren finale is Olé, olé, olé nog niet in de ban.

Het eindpunt van het Nederlands elftal, het Museumplein in Amsterdam, is aan het begin van de middag al redelijk gevuld. Het groen van het gras wordt langzaam verdreven door het oranje van de fans. Ze vermaken zich met vuvuzela's, bier en muziek van de dj.

Lees alles over het WK op onze WK-special

Bekijk rondvaartfoto's uit 1988

Bekijk lezersfoto's van het WK