DEN HAAG - Trainer Bert van Marwijk en aanvoerder Giovanni van Bronckhorst van het Nederlands elftal zijn dinsdag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid mocht dinsdag namens koningin Beatrix de versierselen opspelden tijdens de huldiging van het elftal in het Catshuis in Den Haag.

Demissionair minister-president Jan Peter Balkende prees de teamgeest van dit Nederlands elftal:

''Dit Nederlands elftal was een elftal in balans. Een sterk elftal. Mentaal en fysiek. Het was een team. Hecht en harmonieus. Het was een gedisciplineerd collectief met een missie. Vol veerkracht, vechtlust en vertrouwen.''

Mentaliteit

De premier noemde het een inspiratiebron. ''Want kijk hoe ver deze mentaliteit ons heeft gebracht. Dat is een groot compliment waard. Aan de spelers, maar zeker ook aan de staf onder leiding van Bert van Marwijk.''

Het had zijn weerslag op het hele land. ''Oranje was één, maar Nederland stond ook als één man achter Oranje. Het voetbal werd meer dan ooit tevoren samen beleefd door de supporters. Als collectief. Als team.''

Demissionair minister Ab Klink (Sport), die de lintjes mocht uitreiken, prees bondscoach Bert van Marwijk als 'peoplesmanager'.

Van Marwijk liet weten "sprakeloos" te zijn.

Van Bronckhorst

Klink nam ook aanvoerder Giovanni van Bronckhorst apart die met de finale tegen Spanje zijn carrière als profvoetballer afsloot. Hij refereerde aan de Duitse term voor de verliezend finalist: Vizeweltmeister.

''Nu zijn we nog een beetje teleurgesteld, maar ik denk dat we over een tijdje met een grote glimlach hieraan terugdenken'', zei Van Bronckhorst (35).

De finale was zijn laatste wedstrijd in het betaalde voetbal. Hij speelde 106 interlands, waarvan 33 als aanvoerder.

Bekijk lezersfoto's van de huldiging op NUfoto

Bekijk onze special over de huldiging

Lintje voor 'Gio' en Van Marwijk