ROTTERDAM - Ook in Capelle aan den IJssel blijkt een lek in een veendijk te zijn ontstaan. Dat meldt een woordvoerster van het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard dinsdag.

Eerder werd melding gemaakt van een lek in een veendijk in Nieuwerkerk aan den IJssel. Beide lekken zijn inmiddels gedicht.

In Capelle aan den IJssel gaat het om een dijk die direct grensde aan een achtertuin. In Nieuwerkerk grensde de dijk aan een weiland.

Beide lekken zijn vermoedelijk ontstaan door een combinatie van waterdruk door hevige regen en gegraven gangen van mollen of andere dieren.

Extra inspecties

Medewerkers van het hoogheemraadschap ontdekten de lekken tijdens een inspectie. Sinds vorige week worden extra inspecties uitgevoerd aan regionale waterkeringen in verband met de aanhoudende droogte. Daardoor kunnen scheuren in de veenkaden ontstaan. Als die te groot worden, kunnen kaden afschuiven of doorbreken.

Op 26 augustus in 2003 schoof 60 meter veendijk aan de Ringvaart in Wilnis het land in, waardoor honderden inwoners geëvacueerd moesten worden en hun huizen onder water kwamen te staan. De totale schade bedroeg 16 miljoen euro.