AMSTERDAM - Amsterdam maakt zich dinsdag op voor de vaartocht en huldiging van het Nederlands elftal later op de dag in de hoofdstad.

Voor de deur van het Rijksmuseum in Amsterdam verrees een lint van zwarte schermen waar het Nederlands elftal dinsdagmiddag na de rondvaart veilig en onbespied langs kan lopen richting het Museumplein.

De tientallen schermen werden geplaatst onder toeziend oog van de politie.

Singelgracht

Op de brug voor het museum belemmeren de schermen totaal het zicht op de Singelgracht waar de rondvaart (route) dinsdagmiddag eindigt en de voetballers de wal betreden om te voet verder te gaan naar het erepodium.

Langs deze korte looproute om het Rijksmuseum heen, zorgen de schermen op de Jan Luijkenstraat en de Hobbemastraat ervoor dat de voetballers en de spelersvrouwen veilig en ongezien de viptent achter het podium kunnen bereiken.

Ook op het Museumplein zelf bij het grote megascherm van Radio 538 werd na middernacht nog volop gewerkt om alles op tijd af te krijgen.

Uitval treinen

In de stationshal staan medewerkers van de NS. Zij geven reizigers informatie. ''U moet rekening houden met uitval van treinen en eind van de dag zal het hier erg druk zijn.''

Bij de Hema liggen tientallen oranje tompoezen in de koeling. De medewerkers bereiden zich voor op extra drukte. ''De meeste mensen zullen hier wel wat eten en drinken willen kopen.''

Het openbaar vervoer in Amsterdam heeft een aangepaste dienstregeling. Voor de gelegenheid zijn alle trams, bussen en metro de hele dag gratis.

Programma

Het Nederlands elftal wordt uitgebreid in het zonnetje gezet. Om de mannen te feliciteren met hun tweede plaats, krijgen zij een feestelijk programma aangeboden.

De feestelijkheden beginnen tegen 10.30 uur op het Catshuis in Den Haag, waar demissionair minister-president Jan Peter Balkenende en demissionair minister Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de voetballers toespreken.

Daarna worden spelers en staf rond 12.30 uur bij koningin Beatrix op Paleis Noordeinde verwacht. De majesteit zal ongeveer een uur met het gezelschap van Oranje doorbrengen.

Vaartocht

In de middag verplaatsen de spelers zich per helikopter naar Amsterdam, waar een twee uur durende vaartocht door de stad volgt. Tegen 17.00 uur moeten ze zich melden op het podium op het Museumplein voor de officiële publiekshuldiging.

De vaartocht door Amsterdam zou alleen plaatshebben bij winst van de wereldbeker, maar in overleg met de spelers besloot de gemeente maandag de rondvaart toch door te laten gaan.

Lees alles over het WK op onze WK-special