HILVERSUM - RTL Nieuws kan dinsdag toch met meerdere cameraploegen verslag doen van de huldiging van het Nederlands elftal op het Museumplein in Amsterdam. Een kort geding dat RTL hierover wilde aanspannen, is van de baan.

Dit maakte de hoofdredactie maandagavond bekend na spoedberaad met de gemeente Amsterdam.

Eerder op de avond dreigde de hoofdredactie naar de rechter te stappen op grond van het recht op vrije nieuwsgaring. RTL Nieuws eiste meerdere cameraposities op het Museumplein om dinsdag volwaardig verslag te kunnen doen van de huldiging.

Amsterdam heeft die toegezegd. ''We beschikken nu over genoeg prominente plekken om op een normale manier ons werk te doen'', aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws.

Koningin

RTL Z (op RTL 7) doet dinsdag net als de NOS verslag van de bezoeken die het elftal 's ochtends in Den Haag aflegt aan scheidend premier Jan Peter Balkenende en koningin Beatrix.

In de middag schakelt RTL 7 rechtstreeks over naar Amsterdam voor de rondvaart en de huldiging, waarbij SBS 6 en in mindere mate de NOS op de eerste rang zitten.

Interviews

SBS 6 biedt namelijk interviews met spelers tijdens de rondvaart en op het erepodium en interviews met spelersvrouwen backstage. De NOS kan alleen de interviews van KNVB TV vanaf de spelersboot uitzenden.

Dit is een gevolg van een overeenkomst tussen SBS en de KNVB over de uitzendrechten van het evenement. RTL zegt vooralsnog niet over de KNVB-beelden vanaf de spelersboot te mogen beschikken en moet genoegen nemen met eigen beelden vanaf de wal en de persboot die achter de spelers aan vaart.