AMSTERDAM - Het Nederlands elftal krijgt dinsdag toch een feestelijke rondvaart door de Amsterdamse grachten, voorafgaand aan de huldiging op het Museumplein.

Dat maakte de gemeente maandag bekend. Eerder zou Oranje alleen een rondvaart maken bij winst van de wereldbeker.

De gemeente heeft in overleg met de spelers besloten toch een rondvaart in het programma op te nemen.

''Zo krijgen de fans de kans om hun helden te zien en te steunen'', aldus burgemeester Eberhard van der Laan. Ook de veiligheid in de stad speelt mee, de gemeente hoopt op een betere spreiding van het publiek.

Vaartocht

De spelers komen dinsdag rond 14.30 uur per helikopter aan bij het Marinecomplex op Kattenburg. Daarop volgt een vaartocht van twee uur.

De tocht eindigt naar verwachting tegen 16.45 uur bij het Rijksmuseum, waarna het elftal tussen 17.00 en 17.45 uur wordt gehuldigd op een podium op het Museumplein.

Van der Laan liet weten bij het plannen van de feestelijkheden rekening te hebben gehouden met ''de lessen die we hebben geleerd van de huldiging in 1988''.

Woonboten

Daarop heeft de stad twee maatregelen gebaseerd: het elftal komt per helikopter van Den Haag naar Amsterdam in plaats van per bus en de woonboten langs de vaarroute worden afgeschermd met hekken en beschermd door agenten.

De kersverse burgemeester roept iedereen die naar Amsterdam komt op er dinsdag een groot volksfeest van te maken. ''Denk wel vooraf al na over waar je heengaat, houd rekening met vertraging, kijk ook om naar anderen en pas op jezelf. Dan pas is het een echt feest.''

Van der Laan liet weten niet alle risico's te kunnen uitsluiten, maar benadrukte dat de gemeente er alles aan doet om het evenement goed te laten verlopen.

Miljoen bezoekers

Korpschef Bernard Welten maakte bekend dat de politie rekent op een miljoen bezoekers. Er zullen 1800 politiemensen worden ingezet, inclusief twee peletons ME van de marechaussee.

Ook zijn dinsdag zevenhonderd toezichthouders actief en worden tweehonderd verkeersregelaars ingezet. 

Vaarverbod

De politie stelt dinsdag vanaf acht uur 's ochtends een vaarverbod in op de Herengracht in Amsterdam. Daar gaat de boot met het Nederlands elftal 's middags doorheen.

Volgens Jan Pronker, districtschef van de politie in de binnenstad, is het wel mogelijk met een eigen bootje mee te varen, ware het op afstand achter de tocht.

Op een aantal plekken houdt de politie de boten tijdelijk tegen. Dat is op het moment dat Oranje het IJ opgaat en wanneer de boot de grachten invaart. Pronker waarschuwde dat mensen die op het IJ mee willen varen, wel een vaartuig moeten hebben dat geschikt is voor dit water.

De politie kondigde maandag wederom aan dat de negen woonboten die langs de route liggen, worden afgeschermd van de mensenmassa. Ze zijn alleen toegankelijk voor bewoners. Ook zet de gemeente beveiligers en agenten neer om ervoor te zorgen dat niemand op de boten klimt.

Bekijk de route van de rondvaart

Bekijk onze WK-special

Bekijk foto's van de huldiging in 1988 op NU&toen