AMSTERDAM - Het Nederlands elftal wordt dinsdag mogelijk toch met een rondvaart gehuldigd. Dat heeft de gemeente besloten, meldt de NOS.

De gemeente heeft in overleg met de spelers besloten toch een rondvaart in het programma op te nemen.

''Zo krijgen de fans de kans om hun helden te zien en te steunen'', aldus burgemeester Eberhard van der Laan. Ook de veiligheid in de stad speelt mee, de gemeente hoopt op een betere spreiding van het publiek.

De spelers komen dinsdag rond 14.30 uur per helikopter aan bij het Marinecomplex op Kattenburg. Daarop volgt een vaartocht van twee uur. De tocht eindigt naar verwachting tegen 16.45 uur bij het Rijksmuseum, waarna het elftal tussen 17.00 en 17.45 uur wordt gehuldigd op een podium op het Museumplein.

Miljoen bezoekers

De gemeente verwacht ruim een miljoen bezoekers in de hoofdstad tijdens de officiële ontvangst van Oranje.

Het publiek wordt geadviseerd ruim op tijd naar Amsterdam te reizen en bij voorkeur met het openbaar vervoer te komen. De binnenstad zal zo goed als onbereikbaar zijn met de auto.

Van der Laan liet weten bij het plannen van de feestelijkheden rekening te hebben gehouden met "de lessen die we hebben geleerd van de huldiging in 1988". Daarop heeft de stad twee maatregelen gebaseerd: het elftal komt per helikopter van Den Haag naar Amsterdam in plaats van per bus en de woonboten langs de vaarroute worden afgeschermd met hekken en beschermd door agenten.

Echt feest

De kersverse burgemeester roept iedereen die naar Amsterdam komt op er dinsdag een groot volksfeest van te maken. "Denk wel vooraf al na over waar je heengaat, houd rekening met vertraging, kijk ook om naar anderen en pas op jezelf. Dan pas is het een echt feest."

Van der Laan liet weten niet alle risico's te kunnen uitsluiten, maar benadrukte dat de gemeente er alles aan doet om het evenement goed te laten verlopen.

Korpschef Bernard Welten maakte bekend dat de politie rekent op een miljoen bezoekers. Er zullen 1800 politiemensen worden ingezet, inclusief twee peletons ME van de marechaussee. Ook zijn dinsdag zevenhonderd toezichthouders actief en worden tweehonderd verkeersregelaars ingezet.