DE BILT - Het hevige noodweer dat maandag over het land trok heeft op veel plaatsen veel overlast veroorzaakt.

Door hevig noodweer is een deel van de kerktoren in het Achterhoekse dorp Vragender er afgewaaid. De puinresten zijn op een café terechtgekomen. Er zijn geen gewonden gevallen, meldde de politie.

Gemeentewerken is bezig de puinhopen op te ruimen.

Dak

Van het dak van het station in Hengelo is dertig tot veertig meter dakbedekking afgewaaid. Een deel is op de bovenleiding terechtgekomen.

Daardoor is nog maar beperkt treinverkeer van en naar Hengelo mogelijk, meldde een woordvoerster van de Nederlandse Spoorwegen.

Er zijn geen gewonden gevallen, zei de woordvoerster. De verwachting is dat het tot zes uur maandagavond duurt voordat het treinverkeer weer volgens het spoorboekje loopt. ProRail is bezig met het repareren van de bovenleiding.

Groningen

De hulpverleningsdienst in de stad Groningen kreeg ruim honderd meldingen binnen over onder meer ondergelopen straten en kelders. Videobeelden laten zien hoe heftig het er in het noorden aan toe ging.

In het Universitair Medisch Centrum Groningen dreigde een ruimte met patiëntendossiers onder te lopen. In een gebouw van de Hanzehogeschool dreigde hetzelfde te gebeuren met een ruimte die vol staat met kostbare apparatuur. In beide gevallen is er sprake van lichte schade.

Door het noodweer stortte verder het dak in van een bedrijfspand op industrietterrein Westerpoort in de stad Groningen. In een school in Ten Boer en in een boerderij in Lageland sloeg de bliksem in, waardoor brand ontstond.

Verkeerslichten

Volgens de brandweer zijn enkele wegen in de stad en provincie vanwege wateroverlast enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. Ook verkeerslichten waren enige tijd buiten werking. De brandweer had vanwege de drukte een speciaal telefoonnummer geopend.

Bij het Damsterdiep is de weg ter hoogte van de Oliemuldersweg ondergelopen en daarom afgesloten. De politie roept automobilisten op deze verkeerspunten te mijden.

Drenthe

De politie en brandweer in Drenthe kregen het in korte tijd druk met meldingen die voor het grootste deel over wateroverlast gaan. Vooral in de plaatsen Klazienaveen, Ruinen en Peize zijn kelders ondergelopen.

In Roden is het dak van een winkel onder het regenwater bezweken. Ook zijn op enkele plaatsen brandjes uitgebroken. Bij Schoonebeek is een boom op de weg gevallen, maar de weg is wel vrij voor verkeer. Bij geen van de incidenten zijn gewonden gevallen.

In Roderwolde is een woning door blikseminslag in brand gevlogen.

Limburg

Ook uit de hele provincie Limburg wordt forse stormschade gemeld.

Onweer ging gepaard met hevige windstoten, slagregens en hagel. In Zuid-Limburg kreeg de meldkamer in korte tijd meer dan 150 meldingen binnen van onder meer wateroverlast, ondergelopen kelders, omgewaaide bomen, op auto's gevallen bomen en takken en bomen die wegen versperren.

Op de A76 blies de storm twee vrachtwagens om, een in Simpelveld en een in Spaubeek. In Simpelveld is de truck inmiddels weer op zijn wielen gezet, maar in Spaubeek lag die om half een nog op zijn kant. Het verkeer daar wordt omgeleid.

KNMI

Het noodweer dat maandag over het land is getrokken, heeft vooral het oosten geteisterd. Zware onweersbuien kwamen omstreeks tien uur Zuid-Limburg binnen. Van daaruit vonden ze hun weg naar het noorden, vooral veel schade veroorzakend in de Achterhoek.

Ook de rest van het land kreeg te maken met felle onweersbuien, maar deze waren niet zo intens als die in het oostelijk deel van het land, waar het veel bliksemde en windstoten van meer dan 100 km/uur voorkwamen.

Dat zei een woordvoerder van het KNMI maandagmiddag. De buien verlaten het land via Drenthe en Groningen. In die provincies heerst nu nog weercode oranje, in de rest is die teruggedraaid naar geel. Er komen nog nieuwe buien aan, maar die zijn niet zo extreem.

Het weerinstituut waarschuwde in het begin van de ochtend voor extreem weer. ''Dat was wel nodig; de buien kwamen heel snel op'', aldus de woordvoerder. 

Bekijk lezersfoto's van het noodweer op NUfoto