AMSTERDAM - Nadat Oranje zondagavond de WK-finale verloor, is het op de meeste plaatsen in Nederland rustig gebleven. De teleurstelling was groot en in het hele land dropen de supporters snel en stilletjes af.

Op de meeste plaatsen verliep die aftocht zonder problemen, zo blijkt uit een rondgang langs verschillende politiekorpsen.

In Amsterdam zijn twaalf aanhoudingen verricht. De politie arresteerde mensen onder meer voor geweldpleging, dronkenschap en mishandeling.

Door het toepassen van het snelrecht moesten drie mensen maandagochtend al voor de rechtbank verschijnen. Zij hebben een taakstraf gekregen en mogen de rommel opruimen die bezoekers zondagavond in het centrum van Amsterdam hebben achtergelaten.

Anderen kregen een geldboete. Vier mensen zitten nog vast.

Rotterdam

De politie Rotterdam-Rijnmond hield in totaal twintig mensen aan. Het merendeel van de arrestanten maakte zich schuldig aan baldadigheid en belediging van de politie.

In totaal raakten dertien mensen onwel of gewond. Tien mensen werden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een van de mensen raakten een vinger kwijt toen hij over een hek wilde klimmen.

Twee personen werden opgepakt omdat ze in het bezit waren van een vuurwapen. Ook raakten een agent lichtgewond toen hij tijdens een handgemeen een fles op zijn hoofd kreeg.

Utrecht

In Utrecht werden in totaal 30 personen aangehouden. Agenten verrichtten de aanhoudingen voor de ''gebruikelijke zaken'' als openbare dronkenschap. Tot grote problemen kwam het nergens, aldus de politie.

Den Haag

De politie in de regio Den Haag heeft meer dan zestig aanhoudingen verricht. In eerste instantie was het aantal op de vingers van een hand te tellen, aldus een woordvoerster.

Op het Jonckbloetplein verzamelden zich na de finale, zoals na de eerdere wedstrijden van Oranje op het wereldkampioenschap, weer honderden mensen.

De mobiele eenheid (ME) kwam in actie tegen groepen jongeren die de in de buurt aanwezige politiemensen uitdaagden. Achttien mensen werden gearresteerd wegens openlijke geweldpleging en het gooien van vuurwerk en andere voorwerpen.

De politie trad na middernacht op om een groep van ongeveer tweehonderd ''hardnekkige lui'' naar huis te sturen. Daarbij werden veertig mensen aangehouden. Grootschalige confrontaties tussen agenten en relschoppers bleven uit.

Zwolle

In Zwolle werd in een menigte voetbalfans een 22-jarige man aangehouden die een vuurwapen in zijn bezit bleek te hebben. Hij had 's avonds ook geschoten.

De Zwollenaar reed op een scooter in een voetgangersgebied in het centrum net na de verloren WK-finale en werd daar door omstanders over aangesproken. Er ontstond een vechtpartij, waarop de man zijn wapen trok, omstanders bedreigde en in de lucht schoot.

De 22-jarige is door omstanders overmeesterd en vervolgens door de politie aangehouden. Hij zit nog vast, aldus de politie.

Lees alles over het WK 2010 op onze special

Bekijk Nederlandse WK-foto's op de NUfoto-special