AMSTERDAM - Oranjesupporters dropen zondagavond teleurgesteld af. Pleinen en straten in verscheidene steden stroomden daarmee leeg. Het Centraal Station in Amsterdam vulde zich snel met een zwijgzaam Oranjelegioen.

Oranjefans staan met de handen op het hoofd voor zich uit te staren. In tegenstelling tot eerder op de avond zwaait er nauwelijks meer een vlag in de lucht. Mensen vloeken, een enkeling schopt of slaat tegen een hek.

Ook in Utrecht, op het Lucas Bolwerk onder meer, heerst teleurstelling. Het is er uitzonderlijk rustig en veel mensen pakken direct hun fiets om naar huis te vertrekken.

Stadsstrand

Het stadsstrand Oog in Al in Utrecht, waar ongeveer vijfhonderd mensen de wedstrijd volgden stroomde direct na het laatste fluitsignaal leeg. Een paar mensen zijn achtergebleven.

De meesten staren wezenloos voor zich uit. Anderen staan in groepjes met elkaar na te praten over de wedstrijd. Een dj draait muziek maar niemand danst.

In Rotterdam liep de Binnenrotte kort na de wedstrijd leeg. Alleen in de omliggende straten blijven de mensen nog een beetje hangen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het rustig is in de stad. De teleurstelling overheerst, veel mensen gaan direct naar huis.

Spanjaarden

In restaurant Pata Negra in Amsterdam gingen tientallen Spanjaarden compleet uit hun dak na het doelpunt van hun ploeg. Luid zingend werd de overwinning gevierd. Het keukengerei werd ingezet om de spreekkoren te begeleiden.

Aan de overkant van de straat zien de mensen in de oranje shirtjes het treurig aan. Met het hoofd in de handen zitten de Oranjefans op de stoep. ''We waren zo dichtbij!''

Buiging

Op straat voor het Spaanse restaurant maakt een man met een oranje leeuwentooi op zijn hoofd een diepe buiging voor de Spaanse vlag. ''Jullie waren beter'', zucht hij.

Een Spaans meisje danst uitbundig op straat. Haar Nederlandse vriend zit stilletjes op de stoep van Pata Negra. ''Je hebt toch ook een beetje gewonnen want jij hebt mij en ik ben kampioen'', troost ze.

Uitzinnig

Bij de goal van Iniesta ging het bier door de zaal. Ook de Spaanse gemeenschap in Rotterdam is uitzinnig van vreugde. Zo'n 250 Spanjaarden uit Rotterdam en omgeving keken zondag gezamenlijk naar de finalewedstrijd tussen Spanje en Nederland.

Naast de gebruikelijke tapas, wijn, bier en vooral veel water, was het het temperament dat de sfeer bepaalde. Bij de eerste actie in het veld, schreeuwde iedereen het uit, alsof hun leven ervan af hing. Met veel scheldkanonnades naar de Nederlandse spelers beleven ze de wedstrijd.

Verdiend

''Dit betekent heel veel voor Spanje, echt heel veel. We spelen voor de eerste keer in de finale en dan dit'', aldus een uitzinnige fan. Zijn dochter roept dat het allemaal kantje boord was. ''Nederland had net zo goed kunnen winnen. Beiden waren erg goed.''

Toch vinden de meeste aanwezigen bij de Spaanse vereniging Olar Galego dat Spanje het verdiende vanwege de vele kansen. ''Dit is zo groots'', zegt Raguel Pico uit Spijkenisse. Ze verwacht dat het verenigingsleven bij Olar Galego wel weer zal opbloeien. ''Men weet weer hoe we hier kunnen feesten.''