AMSTERDAM - Nederland en Spanje hebben ook in de tweede helft van de WK-finale nog niet weten te scoren. Beide ploegen kregen enkele goede kansen om de wedstrijd te beslissen, maar vooral Arjen Robben en David Villa misten de scherpte voor de goal.

In de openingsfase werden de bedoelingen van de Spanjaarden al snel duidelijk. Het elftal startte fel in Soccer City in Johannesburg en probeerde met enkele dieptepassen de spitsen vrij voor het doel te zetten.

In de vijfde minuut was daar de eerste grote kans voor Spanje. Xavi bracht de bal vanuit een vrij trap het strafschopgebied binnen. Sergio Ramos kopte gericht in, maar Maarten Stekelenburg bracht met een katachtige reflex redding.

Ook in de daaropvolgende minuten bleven de Spanjaarden sterker dan Nederland. Opnieuw Ramos en David Villa wisten geen raad met de mogelijkheden.

Halverwege het eerste bedrijf leek de storm te gaan liggen waardoor Oranje zich vaker op de vijandelijke helft kon laten zien. Lang leidde dit niet tot kansen. Vlak voor rust moest Iker Casillas toch nog redding brengen op een schot van buiten de zestien van Arjen Robben.

Aanvalsdrift

Na de thee begon Nederland met meer aanvalsdrift. Omdat de passing slordig was, kwam de ploeg ook nu niet veel verder dan een simpel te keren afstandschot van de vleugelspeler van Bayern München.

Na een uur spelen kreeg Robben een bijna niet te missen kans om de score te openen. Wesley Sneijder zette hem met een goede dieptepass alleen voor het Spaanse doel, maar de Bedumer schoot tegen de voeten van Casillas.

Kans Villa

Tien minuten later kreeg ook Spanje een uitgelezen mogelijkheid om de ban te breken. De bal viel voor de voeten van de vrijstaande David Villa. Het schot van de spits ketste af op het been van John Heitinga.

Omdat ook Sergio Ramos een kwartier voor tijd niet binnen wist te koppen uit een corner was de verlenging een onvermijdelijk gevolg.

Gele kaarten

Ook na rust strooide scheidsrechter Howard Webb met gele kaarten. Robin van Persie, Mark van Bommel, Nigel de Jong, Giovanni van Bronckhorst, John Heitinga en Arjen Robben zijn de spelers van Oranje die ondertussen in het boekje van de Engelsman staan.

Aan Spaanse kant moeten Carles Puyol, Sergio Ramos en Joan Capdevila oppassen.

Lees alles over het WK 2010 op onze special