RIJSWIJK - De brandweer had het zaterdagavond op verschillende plekken in het land de handen vol met brandjes die waren ontstaan door blikseminslag en lekkages als gevolg van hevige buien.

Bekijk alle lezersfoto's van het onweer op NUfoto

Voor zover bekend raakten er geen mensen gewond als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

In het midden van het land waren nogal wat branden als gevolg van blikseminslag. Zo moest de brandweer onder meer uitrukken in Nijmegen, Wijchen en Beesd. In de hele regio was sprake van wateroverlast en zijn door de harde wind veel bomen omgewaaid.

De brandweer in Rotterdam moest zaterdagavond verschillende keren uitrukken voor branden door blikseminslag. Ook overstroomde het riool op verschillende plekken in de stad als gevolg van zware buien.

Kelders

Ook in de regio Utrecht sloeg de bliksem verschillende keren in. Hulpdiensten in de stad Utrecht kregen bovendien veel meldingen binnen van kelders die onder water waren gelopen, zo meldde de brandweer.

Er trokken zaterdavond fikse onweersbuien over het land. Het KNMI gaf eerder op de avond een weeralarm af, maar trok deze zondag vroeg in de ochtend weer in.

Treinen

De meeste problemen op het spoor als gevolg van het noodweer, zijn opgelost. Volgens een woordvoerster van spoorbeheerder ProRail is er nog een traject waar geen treinen rijden: Amersfoort-Apeldoorn.

Een omgevallen boom heeft de bovenleiding meegesleurd. Reizigers wordt aangeraden om te reizen via Zwolle.

Op het traject Utrecht-Arnhem is slechts een spoor beschikbaar. Reizigers moeten hier rekening houden met vertraging.

Weeralarm

Het KNMI heeft zondag vroeg in de ochtend het weeralarm voor de regio's in het midden van het land ingetrokken. De waarschuwing voor extreem weer blijft in delen van het land nog wel van kracht.

De kans dat mensen die zondagavond buiten naar de finale van het WK kijken te maken krijgen met noodweer zoals dat in de nacht van zaterdag op zondag over Nederland trok, is klein. Volgens het KNMI moeten mensen wel rekening houden met lokale buien met onweer.

Het wordt zondag opnieuw warm. Langs de kust kan het 25 graden worden, in het zuidoosten van het land stijgt het kwik naar de 32 graden.