RIJSWIJK - Het KNMI heeft zaterdagavond een weeralarm afgegeven voor de regio's in het midden van het land. De komende uren trekken zware regen- en onweersbuien over de provincies Noord- en Zuid-Holland, Flevoland, Overijssel, Gelderland en Utrecht.

De buien gaan mogelijk gepaard met hagel en zware windstoten. Lokaal valt veel neerslag, zo meldt de weerdienst.

Het KNMI gaf eerder op de dag al een waarschuwing uit voor extreem weer. Aan het begin van de avond trokken de buien vanuit het zuiden het land binnen en zorgden op verschillende plekken voor overlast.

Verkeer

Het verkeer in het midden van Nederland ondervindt zaterdagavond ernstige hinder door het noodweer dat over het land trekt. Zowel treinreizigers als automobilisten hebben last van de zware onweersbuien.

Het treinverkeer van en naar Utrecht en Amersfoort is ernstig ontregeld, doordat er takken op het spoor liggen of omdat de stroom is uitgevallen door blikseminslag.

Afremmen

Volgens de ANWB zijn de omstandigheden op de wegen in met name Utrecht en Gelderland zaterdagavond slecht. Het verkeer moet soms flink afremmen in verband met hevige buien. Volgens een woordvoerder werd het na de voetbalwedstrijd tussen Uruguay en Duitsland beduidend drukker op de weg.

Rijkswaterstaat waarschuwde zaterdagavond mensen niet alleen de weg op te gaan wegens de zware omstandigheden. Op diverse snelwegen zijn rijstroken afgezet doordat er plassen water op het wegdek zijn ontstaan of doordat bomen zijn omgewaaid, aldus Rijkswaterstaat.\

Brandweer

De brandweer had het zaterdagavond op verschillende plekken in het land de handen vol met brandjes die waren ontstaan door blikseminslag en lekkages als gevolg van hevige buien. Voor zover bekend raakten er geen mensen gewond als gevolg van de extreme weersomstandigheden.

In Rotterdam verstroomde het riool op verschillende plekken in de stad als gevolg van zware buien.

Ook in de regio Utrecht sloeg de bliksem verschillende keren in. Hulpdiensten in de stad Utrecht kregen bovendien veel meldingen binnen van kelders die onder water waren gelopen, zo meldde de brandweer.

Windhoos

In Noord-Brabant stormde het eerder op de avond al flink. In en rondom Tilburg waaiden bomen om en raakten daken beschadigd door het noodweer. Het gebied raakte zelfs getroffen door een windhoos. Dat meldde de politie.

Volgens een woordvoerder van de brandweer Brabant-Noord is er in die regio flink wat stormschade, maar zijn er voor zover bekend, geen persoonlijke ongevallen.

Een politiewoordvoerder sprak van tientallen omgewaaide bomen op wegen en op auto's in de omgeving van Veghel en Schijndel.

A12

De snelweg A12 bij Gouda in de richting van Utrecht werd zaterdagavond afgesloten wegens omgewaaide bomen op het wegdek, zo meldde de ANWB. Volgens de politie was er op de A12 sprake van een chaos door omgewaaide bomen en takken. Een persoon raakte gewond.

Naar verwachting verlaten de buien aan het einde van de nacht het noorden van het land, aldus het KNMI.