DEN HAAG - Een F-16 van de Koninklijke Luchtmacht zal maandagmiddag het vliegtuig van het Nederlands elftal begeleiden. Op de grens van het Nederlandse luchtruim vangt de oranje gekleurde F-16 het toestel van Oranje op.

Dat heeft het ministerie van Defensie zaterdag bekendgemaakt.

Onder begeleiding van een tweede jachtvliegtuig van de luchtmacht wordt het elftal naar de luchthaven Schiphol gevlogen. Daar zal het team met een Chinook-helikopter van Defensie verder vliegen.

Huldiging

Voetbalfans die dinsdag bij de huldiging van Oranje in Amsterdam willen zijn, moeten zo mogelijk al op maandag naar de hoofdstad komen en pas op woensdag weer vertrekken. Zij kunnen dan bij vrienden of in een hotel blijven slapen.

Dat vraagt de gemeente Amsterdam. De hoofdstad hoopt dat door de oproep niet alle feestvierders tegelijkertijd op dinsdag naar de stad komen. Daardoor zal de drukte op de wegen en in het openbaar vervoer kleiner zijn.

Sommige schattingen gaan uit van meer dan 1 miljoen bezoekers van de huldiging. Het is volgens het ministerie aan de gemeente Amsterdam om te bepalen welke maatregelen precies nodig zijn en of bij een te grote toeloop het centrum afgesloten zou moeten worden voor nieuwe bezoekers.

Bekijk onze WK-special