AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat de woonboten beveiligen die langs de route liggen waar het Nederlands elftal dinsdag bij winst van de wereldbeker langs vaart. Zij wil daarmee voorkomen dat feestvierders op de boten gaan staan, waardoor die schade oplopen of zinken.

Dat liet een woordvoerder zaterdag weten. De hoofdstad zal hekken rond de boten zetten. Ook komen er een of meerdere toezichthouders of politieagenten te staan. Die hebben zo nodig een hond bij zich.

Het Openbaar Ministerie gaat personen die ondanks alle maatregelen toch op boten gaan staan hard aanpakken. Het gaat hoge straffen eisen en probeert ervoor te zorgen dat ze snel gestraft worden.

Snelrecht

Mogelijk zal justitie ook het snelrecht inzetten, waarbij verdachten binnen enkele dagen voor de rechter verschijnen.

Als Oranje het WK wint, vaart het elftal dinsdag van het Marinecomplex op Kattenburg naar het Rijksmuseum. Die tocht gaat onder meer langs de Brouwersgracht, de Herengracht en de Leidsegracht. Op de route zelf liggen negen woonboten, in de buurt ervan nog eens vier andere.

Gezonken

Toen Nederland in 1988 het EK won, maakte het nationale elftal ook een boottocht door de Amsterdamse grachten. Doordat mensen toen massaal op woonboten gingen staan, liepen veel van deze woningen schade op of zonken ze zelfs.

Bekijk onze WK-special