RIJSWIJK - Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven heeft pedoseksueel Sytze van der V. willen helpen door hem in het geheim in een andere gemeente onder te brengen. Ook was de gemeente bereid de man financieel te ondersteunen.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van vertrouwelijke stukken waarover de krant beschikt.

De 62-jarige Van der V. is veroordeeld voor ontucht met drie minderjarige jongens uit de wijk Woensel en heeft zijn straf uitgezeten. Eindhoven wil de man niet meer binnen de gemeentegrenzen, uit vrees voor herhaling en verstoring van de openbare orde, maar V. wil gewoon in Eindhoven wonen.

Akkoord

Een bemiddelaar legde na vertrouwelijke gesprekken met beide partijen een akkoord op tafel, waarin onder meer stond dat Van Gijzel een huurwoning elders zou zoeken en dat de Eindhovenaar professionele begeleiding zou accepteren en moest beloven niet in Eindhoven te gaan wonen.

Later is dat akkoord aangepast omdat volgens Van Gijzel de bemiddelaar factoren zou zijn 'vergeten'. Van der V. vond dat nieuwe voorstel niet aanvaardbaar, onder meer omdat hij de stad alleen nog in mocht met een enkelband. De man leidt nu een zwervend bestaan.

Rechtbank

Als Van der V. terugkeert naar zijn woonplaats, is hij zijn leven niet zeker, verklaarde onder meer een zedenrechercheur donderdag voor de rechtbank in Den Bosch, op basis van gesprekken met de familie van enkele slachtoffers.

Die procedure is aangespannen door Van der V. tegen de burgemeester van Eindhoven wegens het gebiedsverbod.