UTRECHT - De brandweer heeft een code rood gegeven voor de veiligheidsregio (provincie) Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van de veiligheidsregio vrijdag laten weten.

De code houdt in dat het gevaar voor brand zeer groot is en dat in geval van brand standaard met groot materieel wordt uitgerukt.

Vrijdag woedde er al een betrekkelijk kleine brand in de natuur bij Baarn. Deze kon snel worden bedwongen. Het grootste natuurgebied in de regio in de Utrechtse Heuvelrug.

Eerder gaf de regio Noordoost-Brabant al een code rood.

Rookverbod

De gemeente Texel heeft vrijdagmiddag per direct een rookverbod ingesteld in de natuurgebieden op het Waddeneiland.

Het eiland is momenteel zo droog, dat één smeulende peuk volstaat om een groot gebied te laten afbranden, aldus de gemeente vrijdag.

Het rookverbod geldt in bossen, op heide- en veengronden en in duingebieden en binnen een afstand van dertig meter daarvan. De gemeente heeft daarnaast een verbod afgekondigd op het oplaten van wensballonnen. De maatregelen zijn voor onbepaalde tijd van kracht.

Kampvuren

Op Texel geldt al een permanent verbod op kampvuren. De gemeente waarschuwt verder voor het weggooien van lege flessen in de natuur, het parkeren van de auto in droog en hoog gras en vraagt inwoners en toeristen voorzichtig te zijn met barbecues en vuurkorven op het eigen terrein.