DEN HAAG - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat een oordeel vellen over een onderzoek naar het geluid van de Joint Strike Fighter (JSF), het Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

De organisatie verwacht de klus in oktober te hebben geklaard.

Dat heeft demissionair minister Eimert van Middelkoop van Defensie vrijdag aan de Tweede Kamer geschreven.

De provincie Friesland heeft opdracht gegeven het rapport dat het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartinstituut (NLR) eerder heeft opgesteld, nog eens tegen het licht te houden. Het ministerie van Defensie is medeopdrachtgever.

F-16

Defensie wil de JSF graag als opvolger van de F-16. Omwonenden van de vliegbasis Leeuwarden maken zich grote zorgen over het lawaai dat de motoren van de JSF mogelijk gaan maken.

Het Amerikaanse vliegtuig is nog in ontwikkeling en daarom trekken sommigen de metingen in twijfel. Leeuwarden is een van de vliegbases waar de JSF mogelijk wordt gestationeerd.

Vliegbasis

Een woordvoerder van de provincie Friesland wees erop dat zowel omwonenden als de provincie grote waarde hechten aan de vliegbasis en dat ze die graag willen behouden voor de regio.

Het onderzoek dat nu wordt gedaan, is volgens hem puur bedoeld om duidelijkheid te krijgen over het geluid dat de JSF produceert.

Binnen de norm

Defensie heeft tot nu toe gezegd dat het geluid van het gevechtsvliegtuig binnen de normen blijft en dat de geluidsbelasting overeen komt met die van de huidige F-16's.

De kosten van de extra toets, ongeveer 50.000 euro, worden gedeeld door de provincie en het ministerie.

Merkwaardig

De SP vindt het RIVM-onderzoek merkwaardig omdat de Kamer eerder heeft aangegeven dat gestopt moet worden met de testfase van de JSF. Aanschaf van de JSF is volgens SP-Kamerlid Jasper van Dijk dus nog zeer ongewis.

''Waarom dan wel nog een geluidsonderzoek doen voor 50.000 euro? Wat mij betreft is dat geldverspilling en volstrekt niet aan de orde'', aldus Van Dijk.