APELDOORN - Het is 'erg' tot 'extreem' droog in grote delen van het land. Het risico op natuurbrand is groot tot zeer groot. Open vuur, barbecueën en roken zijn dan ook streng verboden.

De brandweer laat tweemaal per dag een verkenningsvliegtuigje boven natuurgebieden cirkelen om een beginnende brand zo snel mogelijk te ontdekken, terwijl een blushelikopter van Defensie stand-by is.

De brandweer werkt sinds dit jaar met een nieuw meetsysteem voor natuurbrandgevaar. Het systeem is ontwikkeld door de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met het Eindhovense bedrijf Ekopower, gespecialseerd in weersystemen.

Online

Op de onlinekaart die bij het systeem hoort is te zien dat het gevaar voor natuurbrand zeer groot is in de regio Noord-Oost-Brabant (code rood). In Gelderland, Overijssel, Utrecht en Noord- en Midden-Limburg is het risico groot (code oranje). De kaart wordt elke vijf minuten ververst.

Overal in natuurgebieden staan meetstations, die op zonne-energie werken. De stations meten naast allerlei meteorologische gegevens ook de droogte van het hout. Op basis van de metingen wordt bepaald hoe groot het brandgevaar in de natuur is.

Waakzaam

Bij code oranje of rood is de brandweer zeer waakzaam. Bij alarm rukt de dienst standaard met groot materieel en extra mankracht uit. Het publiek wordt geadviseerd om 112 te bellen als ze ergens brand zien en daarna meteen het gebied te verlaten.

Spullen die de vlucht zouden kunnen vertragen moeten achtergelaten worden. Campinghouders op de Veluwe en andere toeristengebieden zijn gewaarschuwd.