AMSTERDAM - In alle treinen en op alle stations in Nederland geldt dinsdag een totaal alcohoholverbod. Het is verboden om alcohol te nuttigen of dronken te zijn op een station of in de trein.

Dit staat op de website van de gemeente Amsterdam, de stad waar de huldiging van het Nederlands elftal dinsdag plaatsvindt.

Tram, bus en metro zijn dinsdag gratis tijdens de huldiging in de hoofdstad. De gemeente verwacht een enorm aantal toeschouwers voor de huldiging van Oranje.

De NS zet dinsdag bovendien alles op alles om de naar verwachting honderdduizenden Oranjefans die het Nederlands elftal willen huldigen naar Amsterdam te brengen.

50 procent extra

Een speciale dienstregeling voorziet in 50 procent extra treinen van en naar de hoofdstad. Reizigers met andere bestemmingen moeten daarom rekening houden met een langere reisduur dan normaal, meldde NS vrijdag.

Om het piekvervoer van grote groepen supporters mogelijk te maken, starten de treinen in de ochtendspits in heel Nederland later en rijden er minder treinen in de ochtendspits. Daarnaast wijkt de dienstregeling van de internationale treinen af en rijdt de hogesnelheidstrein Fyra helemaal niet.

Bezoekers van buiten de stad worden dan ook opgeroepen zoveel mogelijk maandag al te komen en pas woensdag te vertrekken. Er wordt op meer bezoekers gerekend dan bij een gemiddelde Koninginnedag. De schattingen lopen uiteen, maar er wordt gesproken over een miljoen bezoekers.

Aangepast

In Amsterdam rijdt het openbaar vervoer dinsdag niet in de binnenstad en elders in de stad zijn de routes aangepast. De trams en bussen van het GVB die wel rijden zijn gratis. Vervoerder Connexxion rijdt niet in het centrum, maar biedt ook geen gratis vervoer aan.

De werkzaamheden aan de metro tussen Amstel en het Centraal Station worden voor een dag gestaakt. Daardoor rijden er die dag ook gewoon metro's door de tunnel. Reizen naar het Centraal Station wordt vanwege de drukte echter afgeraden. Betere beginpunten zijn volgens de gemeente Station Zuid en Station Amstel.

Auto

De stad zal rondom de huldiging nagenoeg onbereikbaar zijn met de auto. Amsterdammers wordt aangeraden de auto thuis te laten, omdat er grote files worden verwacht. Bezoekers kunnen het beste aan de randen van de stad parkeren en dan met openbaar vervoer of te voet komen.

Mensen die rond de grachten wonen waardoor de eventuele kampioensboottocht wordt gemaakt, moeten hun auto wel even verplaatsen. Het ligt volgens de gemeente voor de hand dat uitzinnige fans op auto's klimmen om een glimp van de Oranjeboot op te vangen.