HILVERSUM - Het CDA en de VVD stellen vrijdag Kamervragen over de exclusieve uitzendrechten van de huldiging van het Nederlands elftal die SBS 6 heeft bemachtigd.

Joop Atsma (CDA) vindt het 'principieel' niet kunnen dat een nieuwsfeit niet openbaar toegankelijk is voor alle media. "Alle omroepen, zenders, kranten en persbureaus moeten er gewoon bij kunnen."

Atsma vreest ook scheve gezichten als één partij probeert geld te verdienen aan het feest. Overheden zijn hier flink wat geld aan kwijt.

Ik kan me voorstellen dat ze nu een deel van de kosten van bijvoorbeeld de politie-inzet en de reiniging zullen proberen te verhalen bij SBS." Hij hoopt dat de KNVB terugkomt op de overeenkomst.

Bevoegdheid

Anouchka van Miltenburg (VVD) vraagt zich af waarom de KNVB denkt de bevoegdheid te hebben de rechten te verkopen aangezien de bond niet opdraait voor de kosten van de huldiging of de huldiging op zich neemt. "Dan lijkt mij dat zij ook niet zelfstandig kunnen bepalen dat er exclusieve uitzendrechten worden verstrekt."

Ook andere Kamerleden spreken hun afschuw uit over de deal. PvdA'er Martijn van Dam vraagt zich af hoe het zover heeft kunnen komen en partijgenoot Diederik Samsom hoopt dat SBS nul kijkers trekt. Arie Slob (ChristenUnie) staat het tegen dat de KNVB de huldiging 'vermarkt'.

Het past volgens hem wel helemaal bij de 'volledig vercommercialiseerde voetbalsector'. Ook de SP in Amsterdam windt zich op.

ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) komt in actie om dinsdag meer media toe te laten bij de huldiging van het Nederlands elftal.

NOS verbaasd

De NOS reageerde vrijdag verbaasd dat SBS 6 het alleenrecht heeft op interviews met de spelers en staf van het Nederlands elftal tijdens de huldiging in Amsterdam.

NOS-directeur Jan de Jong gaat in gesprek met de commerciële zender om te komen tot samenwerking. ''Dit moet geen wedstrijd worden tussen SBS en NOS'', zei De Jong vrijdag.

Complete uitzending

De deal tussen SBS en de KNVB maakt het voor de NOS moeilijker om dinsdag een complete uitzending te maken van het feest.

De Jong: ''De NOS kan dinsdag wel aan een miljoen toeschouwers vragen wat ze vinden van de spelers aan boord, maar we mogen de spelers en staf aan boord niet vragen wat ze vinden van de miljoen toeschouwers aan wal.''

Volgens de NOS-directeur is het, ook internationaal gezien, de eerste keer dat uitzendrechten van onderdelen van een huldiging van het nationale elftal worden vermarkt. Ook fotografen hebben volgens hem geen toegang tot het podium en de rondvaartboot.

Gesprek

De NOS hoopt er overigens nog in een gesprek met SBS uit te komen. De SBS-zegsman bevestigt dat er maandag nog wordt gesproken.

In theorie zou de NOS een sublicentie kunnen kopen van de zender, maar of dat erin zit wil de woordvoerder niet zeggen. "We gaan maandag even praten. Alles is mogelijk."

RTL

Ook RTL is in gesprek met SBS om beelden te kopen, maar heeft geen moeite met de deal van de concurrent.

"We hebben niet achter het net gevist, want we hebben helemaal niet gehengeld naar de rechten. Dit is gewoon knap gedaan door SBS", zegt een woordvoerder. "Zij zijn mediapartner van de KNVB dus we zijn ook niet verrast."

RTL besteedt hoe dan ook ruim aandacht aan de WK-finale en de huldiging. De huldiging wordt live uitgezonden, met of zonder aangekochte beelden van SBS. RTL 4 staat ook in het teken van het WK met 'RTL Viert Oranje'.

Schema

Hoe laat de huldiging dinsdag plaatsvindt, is nog niet bekend. Er wordt nog aan het schema gewerkt, maar volgens SBS gaan de spelers eerst bij de koningin langs.

De huldiging volgt daarna waarschijnlijk in de loop van de middag. Bij winst gaat de selectie per boot naar het Museumplein.

Bekijk hier onze special over het EK van 1988 op NU&toen

Huldiging 1988