AMSTERDAM - Van de millenniumdoelen die de wereldleiders in 2000 hebben afgesproken, komt bitter weinig terecht. Er overlijden nog steeds te veel kinderen onnodig voor hun vijfde levensjaar en onderwijs is nog lang niet toegankelijk voor alle kinderen.

Dat stelt Nederlander Marc Dullaert, oprichter van de Stichting KidsRights aan de vooravond van zijn conferentie in Johannesburg in Zuid-Afrika.

De tv-producent houdt vrijdag een 'call for action' om de wereldleiders die in september bijeenkomen, wakker te schudden.

Onder anderen aartsbisschop Desmond Tutu en de voormalige Zuid-Afrikaanse president De Klerk zullen vertellen wat er van de beloften van de wereldleiders is terechtgekomen.

Kindersterfte

Zo werd er in 2000 afgesproken dat in 2015 de kindersterfte met twee derde zou zijn teruggebracht tot 4 miljoen. In 2008 overleden nog 8,8 miljoen kinderen onnodig, vorig jaar was dit aantal zelfs weer opgelopen tot 9 miljoen.

KidsRights baseert zich op cijfers van de Erasmus Universiteit Rotterdam, die de voortgang van de millenniumdoelen op verzoek van de organisatie onderzocht.

Economische crisis

Dullaert: ''Het lijkt erop alsof de doelen door de huidige crisis van de agenda zijn afgehaald ten nadele van de positie van kinderen. Ik wil hier mijn morele verontwaardiging uiten over de stand van zaken.

Volgens Dullaert heeft hij het best mogelijke moment uitgekozen om de wereld de stand van zaken te laten horen. ''Ik wist tevoren ook niet dat Nederland de finale zou halen, maar het wemelt hier van pers en coryfeeën die aandacht hebben voor de zaak van de kinderrechten.''

Ondervoed

De rapporten die tot op heden over de millenniumdoelen zijn gemaakt, zijn volgens KidsRights zo ondoorzichtig opgesteld om de feiten te verdoezelen.

Dullaert: ''Zo zou het aantal ondervoede kinderen in 2015 moeten zijn teruggebracht naar 30 miljoen. In 1990 waren het er 200 miljoen, nu in 2010 zijn het er nog 127 miljoen. Hetzelfde geldt voor de afspraak dat in 2015 alle kinderen toegang moeten hebben tot het basisonderwijs. Nu gaan er nog 72 miljoen kinderen nog steeds niet naar school. Er is nog een lange weg te gaan.''