DEN HAAG - Drie mannen en een jongen die vanwege rellen tijdens de halve finale op 6 juli op het Jonckbloetplein in Den Haag werden gearresteerd, blijven vastzitten tot na de WK-finale en de huldiging van Oranje. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Haag donderdag laten weten.

Drie van de vier Hagenaars (21, 33 en 28 jaar) moesten donderdag in een supersnelrechtprocedure voor de rechter verschijnen op verdenking van openlijk geweld tegen de politie.

Ze kregen alledrie gevangenisstraffen opgelegd die hen tot na de finale en de huldiging achter de tralies houden. De vierde, minderjarige verdachte werd voorgeleid aan de rechter-commissaris, die bepaalde dat de 15-jarige jongen tot na zondag wordt vastgehouden.

De mobiele eenheid rukte dinsdag uit naar het plein in het Laakkwartier, nadat relschoppers voorwerpen en vuurwerk naar politieagenten en -paarden hadden gegooid.

Vier weken cel

Door de verdachten tot na de finale en de huldiging vast te houden, wil justitie voorkomen dat ze opnieuw in de fout gaan, aldus een verklaring donderdag. De 28-jarige verdachte kreeg met vier weken cel waarvan twee voorwaardelijk de hoogste straf.

De oudste kreeg vijftien dagen waarvan zeven voorwaardelijk opgelegd, terwijl de derde acht dagen cel en een werkstraf kreeg.

Lees alles over het WK in Zuid-Afrika op onze special