ROTTERDAM - Rotterdam krijgt zondag twee feestlocaties waar Oranjesupporters de WK-finale tussen Nederland en Spanje kunnen volgen. Op de Binnenrotte nabij Blaak kunnen circa 17.500 mensen op een megascherm van 88 vierkante meter de finale volgen.

Op het Stadhuisplein verschijnen net als dinsdag drie schermen. Daar worden opnieuw ongeveer 7500 supporters verwacht.

De woordvoerder van burgemeester Ahmed Aboutaleb zei donderdag dat niets de komst van de feestpleinen meer in de weg staat, hoewel voor de Binnenrotte nog wel een vergunning moet worden afgegeven.

Dat gebeurt hoogstwaarschijnlijk vrijdag. ''Wat normaal in een paar weken wordt geregeld, moet nu in een paar dagen. Het gaat nog om details'', zei hij.

Middernacht

Het feestterrein op de Binnenrotte gaat vanaf 17 uur open, zei een woordvoerder van organisator JMR. Een uur later begint het programma met verscheidene optredens. Mochten 'we' wereldkampioen worden, dan gaat het feest tot zeker middernacht door.

''Maar ik sluit niet uit dat we er nog een derde helft uitpersen'', klonk de zegsman optimistisch. Hij zei dat het scherm van 88 vierkante meter ''puur toeval is'' en geen symbolische verwijzing is naar het jaar dat het Nederlands elftal de enige hoofdprijs pakte. Nederland werd in 1988 Europees kampioen.

Vijverduik Hofplein

Het is overigens nog onduidelijk of de traditionele duik van tientallen supporters in de vijver van het Hofplein kan doorgaan. Op het verkeersplein vinden momenteel werkzaamheden plaats, waarbij onder meer de trambaan wordt vernieuwd.

De vijver staat komend weekeinde daardoor mogelijk leeg omdat ook deze aan vernieuwing toe is. Echte zekerheid daarover komt pas vrijdag of zaterdag, aldus een gemeentewoordvoerder.

Utrecht

Utrechters kunnen de finale van het WK voetbal toch op een megascherm volgen. Na lang overleg heeft het college daar donderdag toe besloten, zo meldde de gemeente.

Het scherm komt te hangen op het terrein van het tijdelijk onderkomen van muziekcentrum Vredenburg in Leidsche Rijn. Daar kunnen 8500 supporters terecht om de wedstrijd te zien.

Horecaondernemers in de binnenstad besloten eerder wegens de strenge regels geen vergunning aan te vragen. Zo mag er tot slechts een half uur na de wedstrijd drank worden geschonken, waardoor de investering niet rendabel zou zijn.

Bekijk onze WK-special