HILVERSUM - De inspectiedienst van de Dierenbescherming heeft uit een Groningse volkstuin ruim tweehonderd dieren weggehaald.

De 65-jarige eigenaar en zijn 30-jarige zoon hadden de dieren verwaarloosd. De eenden, ganzen, kippen, geiten en papegaaien hadden geen water en waren gehuisvest in te kleine en vieze verblijven.

Tegen de twee mannen is proces-verbaal opgemaakt. Dat maakte Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) donderdag bekend.

Tweede bezoek

De actie van de Dierenbescherming had woensdag plaats. Het was het tweede bezoek van de inspecteurs, die eerder op 25 mei samen met een dierenarts van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) de in totaal zeshonderd dieren in de volkstuin hadden bekeken.

Op die datum bleek de situatie van veel dieren onder de maat. De eigenaren kregen tot 1 juli de tijd om de dieren beter te verzorgen en te huisvesten. Dat is niet gebeurd.

Bekend

De vader en zoon zijn bekend bij de LID. Sinds 2003 vinden regelmatig controles plaats. Tot nu toe hebben de eigenaren geen houdverbod gekregen, waardoor ze kunnen doorgaan met hun 'veestapel'.