DE BILT - Nederland kan de komende dagen opnieuw tropische temperaturen van 30 graden en hoger verwachten. Het KNMI heeft hiervoor code geel (extreme hitte) afgeven, de op twee na hoogste fase van Europese weerwaarschuwingen.

Volgens het meteorologisch instituut zal het er om spannen of zich een hittegolf ontwikkelt. Het zal dan de eerste zijn sinds juli 2006, aldus het KNMI donderdag.

Van een landelijke hittegolf is officieel sprake als de maximumtemperatuur in De Bilt gedurende ten minste vijf dagen elke dag 25 graden of hoger is (zomerse dagen) en het in deze periode op zeker drie dagen minstens 30 graden wordt (tropische dagen).

De eerste drie dagen van juli waren al tropisch. In Volkel was op het op 2 juli met 35,6 graden het warmst.

Schommelen

Het KNMI verwacht dat het zomerse weer de komende veertien dagen aanhoudt. Het zal wat minder warm worden, maar de temperatuur zal blijven schommelen tussen de 25 en 30 graden.

Wel zullen zich geleidelijk aan meer stapelwolken ontwikkelen en neemt de kans op onweer toe. Volgens het KNMI zullen die buien zeer lokaal het fraaie weer verstoren.

Duitsland

Niet alleen in Nederland wordt het tropisch. Duitsland staat een week van zeer warm weer te wachten met temperaturen boven de 35 graden. In het Middellandse Zeegebied kan het kwik boven de 40 graden uitkomen.

De kleurencodes die het KNMI gebruikt bij weerwaarschuwingen, zijn dezelfde als op de Europese website meteoalarm.eu.

Bij groen is er weinig aan de hand, geel staat voor potentieel gevaarlijk, oranje betekent gevaarlijk met ongewone meteorologische omstandigheden en tenslotte code rood met erg gevaarlijk weer en risico's voor lijf en leden.

Smog

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht de komende dagen matige smog. De ozonconcentraties kunnen donderdag en vrijdag wel oplopen waarbij de drempel van matige smog -180 microgram per vierkante meter- kan worden overschreden.

Het RIVM adviseert om zware lichamelijke inspanning te vermijden. Mensen met ziekten aan de luchtwegen kunnen het beste zo veel mogelijk binnenblijven, aldus het instituut.

Bekijk lezersfoto's van het zomerweer op NUfoto.nl

Zomerweer