AMSTERDAM - Een Brabantse vrouw heeft de politie woensdagavond spannende momenten bezorgd. Toen de agenten rond 19.30 uur met hun busje door de Oude Kerkstraat in Standdaarbuiten reden, wenkte ze.

Ze vertelde dat ze iets in de tuin had gevonden en drukte een van de agenten een roestige handgranaat in handen.

Vervolgens vroeg ze of dit eenzelfde soort granaat was als de pantsergranaat die een man uit Roosendaal, een kwartiertje rijden verderop, dinsdagmiddag bij een politiebureau had afgeleverd. Hij had het projectiel met zijn metaaldetector gevonden.

Tip

Na dat voorval had de politie op zijn site al uitgelegd dat het toch echt wel verstandiger is om een oud roestig explosief dat door het kleinste tikje al af zou kunnen gaan op zijn plaats te laten liggen en de politie te bellen. Kennelijk was die tip nog niet tot de vrouw doorgedrongen.

De agenten hebben de granaat tussen een stel kogelwerende vesten in de bus gelegd en zijn de bebouwde kom uitgereden. Daar hebben bomexperts de granaat tot ontploffing gebracht. De politie benadrukt nog eens dat het beter is een gevonden explosief te markeren en de politie te bellen.