HILVERSUM - Nederland 1 krijgt zondagavond alle ruimte om met de WK-finale opnieuw een kijkcijferrecord te verbreken.

Concurrerende tv-zenders programmeren voornamelijk B-films en herhalingen. RTL 4 zendt voor de derde keer de film Pride & Prejudice uit.

SBS 6 herkauwt Wegmisbruikers en De Smaakpolitie tijdens Nederland-Spanje. RTL 8 recyclet drie afleveringen van Voetbalvrouwen.

EO

Alleen de EO doet op Nederland 2 een serieuze poging een alternatief te bieden met een kersverse aflevering van God in de lage landen, ditmaal over Vincent van Gogh die vroeger het evangelie verkondigde onder de mijnwerkers in België en daarmee de bijnaam Christus van de kolenmijn kreeg.

Veel kijkers verwacht de omroep niet. ''De EO wenst het Nederlands elftal uiteraard alle sterkte toe'', zegt een EO-woordvoerder.

Geen wijzigingen

SBS 6, NET 5, Veronica en RTL 4, 5, 7 en 8 geven aan de programmering niet te wijzigen nu Nederland in de finale staat. Ook Nederland 2 en Nederland 3 houden vast aan het geplande uitzendschema.

Geen van de zenders overweegt op zwart te gaan. ''Er blijven altijd kijkers die naar een ander net gaan. RTL 7 trok tijdens de halve finale Uruguay-Nederland toch nog bijna honderdduizend kijkers met de film Sgt. Bilko en naar RTL 4 keken 167.000 mensen naar een herhaling van de TV Makelaar'', zegt een woordvoerder van RTL om er ironisch aan toe te voegen: ''We zullen zien hoe we scoren zondag.''

Wel biedt RTL 7 om 19.00 uur voor aanvang van de WK-finale een verse samenvatting van de wedstrijden in de Formule 1. ''En we hebben natuurlijk VI Oranje, waar altijd veel kijkers direct na de wedstrijd naar toe zappen.''