ROTTERDAM - Het aantal klachten over discriminatie is vorig jaar fors gestegen. Ten opzichte van 2008 nam het aantal meldingen bij antidiscriminatiebureaus en meldpunten met 1123 toe tot 5931.

Dat meldde donderdag de organisatie Art.1 in haar jaarlijkse kerncijfers. Volgens Art.1 is de stijging vooral toe te schrijven aan de publiekscampagne van het ministerie van Binnenlandse Zaken om het melden van discriminatie te bevorderen.

De meeste meldingen gaan over discriminatie op grond van ras (2361) en leeftijd (797). Het aantal klachten over discriminatie wegens seksuele geaardheid steeg flink: van 236 naar 337. Ook discriminatie met betrekking tot een handicap, een chronische ziekte en uiterlijk nam toe.

Afwijzing

De mensen die de klachten indienen hebben vaak te maken met een afwijzing na een sollicitatie. In 2012 gevallen betrof het discriminatie op de arbeidsmarkt. Verder ervaren de klagers discriminatie in buurten en wijken en bij dienstverlenende bedrijven.

Volgens Art.1, dat zich inzet voor de bestrijding en voorkomen van discriminatie, zijn de geregistreerde klachten slechts het topje van de ijsberg.

''Lang niet iedereen die geconfronteerd wordt met discriminatie dient een klacht in bij een antidiscriminatiebureau. Mensen willen bijvoorbeeld hun negatieve ervaring het liefst meteen vergeten, hebben het idee dat melden niet helpt of zijn niet op de hoogte van de meldingsmogelijkheden'', aldus de in Rotterdam gevestigde organisatie.

Vorig jaar voerde het ministerie van Binnenlandse Zaken de landelijke campagne 'Moet jij jezelf thuislaten als je naar buiten gaat?' Art.1 werkte daaraan mee.