AMSTERDAM - De spelers van het Nederlands elftal worden dinsdag gehuldigd in Amsterdam. Ook als Oranje de WK-finale zondag niet wint, vindt er een feest plaats in de hoofdstad.

Dat heeft burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam woensdagavond bekendgemaakt.

Als Nederland wereldkampioen wordt, maken de spelers een vaartocht en is er een publieksevenement op het Museumplein.

De vaarroute begint zoals het er nu naar uitziet bij het Marinecomplex op Kattenburg en leidt via de IJhaven, de Noordwal en Buiten IJ via de Brouwersgracht, Herengracht en Leidsegracht naar het Rijksmuseum. Daar meert de boot aan, waarop de huldiging plaatsvindt op het Museumplein.

Spreiding

Door het festijn te spreiden door de stad, kunnen grote groepen mensen het Nederlands elftal voorbij zien komen, zo redeneert de gemeente. Mensen zullen waarschijnlijk moeten kiezen of ze langs het water gaan staan of een plekje veroveren op het Museumplein.

Langs de geplande vaarroute ligt een beperkt aantal woonboten. Bewoners van boten maakten zich zorgen, omdat tijdens de grachtentocht na de overwinning van het Nederlands elftal op het EK in 1988 vele toeschouwers de spelers vanaf de daken van woonboten toejuichten.

De bevaarbaarheid van de route wordt nog getest. Zodra hij definitief is, krijgen omwonenden en bewoners van woonboten meer informatie.

Tweede plek

Als Nederland op de tweede plek eindigt, valt de vaartocht af. Dan vindt alsnog een huldiging plaats op het Museumplein.

De KNVB en Radio 538 nemen de organisatie van het publieksevenement op zich. Over de exacte invulling van het programma wordt nog gesproken met de staf en de spelers van het Nederlands elftal.

Grotere opkomst

Amsterdam verwacht dat er dinsdag meer bezoekers naar de hoofdstad afreizen dan op Koninginnedag. Dit jaar waren dat er ruim 750.000.

De gemeente werkt dan ook nauw samen met de KNVB, het Rijk, omliggende gemeenten, vervoerders en ondernemers om alles in goede banen te leiden en ervoor te zorgen dat het een veilige en feestelijke huldiging wordt.