ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag zeven personen veroordeeld die betrokken waren bij de ongeregeldheden tijdens de eerste bekerfinale op 25 april.

De mobiele eenheid greep in op het Stadhuisplein in Rotterdam, omdat Feyenoordfans antisemitische leuzen scandeerden. De politie hield zeventig personen aan. De wedstrijd Ajax-Feyenoord werd afgewerkt in Amsterdam.

De rechtbank sprak drie personen vrij van belediging van politieagenten. Drie mensen werden daarvoor wel veroordeeld. Twee van hen kregen een geldboete, de derde persoon een werkstraf van twintig uur.

De hoogste straf was voor iemand die zich schuldig maakte aan opruiing. Hij moet een werkstraf van tachtig uur uitvoeren.

Belediging

De rechtbank veroordeelde een persoon tot veertig uur werkstraf voor het beledigen van een groep mensen, twee andere mensen kregen een geldboete voor het negeren van een politiebevel.

Alle aangehouden fans kwamen dezelfde dag weer op vrije voeten. Ongeveer de helft van hen betaalde direct een boete.

Vuurwerkbom

Bij de rechtbank in Almelo is woensdagmiddag twee jaar celstraf geëist tegen een man uit Helmond in verband met een ander incident tijdens het afgelopen bekertoernooi.

Hij wordt verdacht van het gooien van een vuurwerkbom tijdens de bekerwedstrijd FC Twente - Helmond Sport op 23 december 2009 in Enschede. Door de explosie van de bom raakte een steward aan één oor volledig doof.

Helmond Sport-supporter Jeffrey W. (30), die ten tijde van het incident een stadionverbod had, ontkende de vuurwerkbom op het veld te hebben gegooid. Diverse getuigen wezen hem echter aan als de dader. Al tijdens de wedstrijd werd hij gearresteerd. Sindsdien zit hij vast.

Smartegeld

Behalve de geëiste celstraf hangt hem een voorwaardelijke straf van een half jaar, betaling van 7500 euro smartegeld plus een stadionverbod van een jaar boven het hoofd. Bij dit stadionverbod is hij verplicht, anders dan bij een stadionverbod dat is opgelegd door de KNVB, zich tijdens uit- en thuiswedstrijden van Helmond Sport op het politiebureau van Helmond te melden.

De rechter doet op woensdag 21 juli uitspraak.