AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag twee mannen vrijgesproken van de beschuldiging dat zij een teen van een man hebben afgeknipt tijdens een afpersing.

Het tweetal werd wel schuldig bevonden aan betrokkenheid bij de afpersing. De rechtbank veroordeelde de twee, Jeroen E. en Niels B., tot respectievelijk 36 en 24 maanden gevangenisstraf. E. werd tevens veroordeeld wegens vrijheidsberoving.

Het Openbaar Ministerie had veel hoger ingezet: het eiste twee weken geleden acht jaar celstraf tegen de beide mannen.

De twee slachtoffers van de afpersing, onder wie Danny K. van Palm Invest, kwamen vorig jaar in contact met een Joodse familie, die naar later bleek helemaal geen Joodse familie was, maar een stel criminelen dat hen geld afhandig wilde maken.

Een afspraak in Antwerpen leidde tot gijzeling in een appartement in de Belgische stad.

Kappen

Danny K. en zijn zakenpartner kregen kappen over hun hoofd, werden uitgekleed en vastgebonden en ernstig mishandeld. Bij K. werd een teen afgeknipt.

De wond werd met een heet strijkijzer dichtgeschroeid. Daarna konden de beide slachtoffers het appartement verlaten. Zij hebben aangifte gedaan.

Zware druk

De politie kon Niels B. (35) en Jeroen E. (35) arresteren op het moment dat zij het afgeperste geld van hun slachtoffers in ontvangst namen in een hotel in Houten.

Tijdens verhoren heeft E. verklaard dat hij onder zware druk is gezet door zijn schuldeisers om mee te werken aan het afpersingsplan. E. zou 150.000 euro aan gokschulden hebben gehad. B. zou hebben gefungeerd als zijn chauffeur.

Derde man

Volgens de rechtbank waren beide verdachten niet meer in het appartement op het moment dat Danny K. zo gruwelijk werd verminkt. Er zijn geen aanwijzingen dat het tweetal kon hebben geweten dat dergelijk geweld zou worden toegepast, aldus het vonnis.

De werkelijke teenknippers zijn tot dusver uit handen van de politie gebleven. In de zaak is nog een derde man verdacht, maar hij werd eerder al op vrije voeten gesteld door de rechtbank.