AMSTERDAM - Het Oranjelegioen op het Museumplein in Amsterdam ging uit zijn dak bij de doelpunten van het Nederlands elftal in de tweede helft van de halve finale tegen Uruguay.

Bekijk alle oranje lezersfoto's op onze NUfoto-special

Oorverdovend was het gejoel en getoeter toen Wesley Sneijder het team weer op voorsprong zette.

Het doelpunt kort daarop werd uiteraard ook met gejuich en grote vreugde ontvangen. Vuurwerk maakte het feest in de hoofdstad compleet.

Het werd nog even ijzig stil bij de 3-2, maar die stilte werd snel overstemd door nieuwe aanmoedigingen. En met de blikken gericht op de klok, wist Amsterdam zeker dat Nederland na lange tijd weer in de WK-finale staat.

Het eindsignaal werd met vuurwerk begroet, waarna het lied Viva Hollandia uit de luidsprekers schalde.

Het plein wordt zwaar bewaakt door de mobiele eenheid met onder meer videocamera's en de inzet van een politiehelikopter.

Rotterdam

Op het Stadhuisplein in Rotterdam brak een waar volksfeest uit. Honderden mensen waren op het plein in het centrum getuige van de wedstrijd tegen Uruguay (3-2).

Na het laatste fluitsignaal van de scheidsrechter steeg een oorverdovend gejuich op. De wedstrijd was op het plein te volgen op drie grote schermen en op terrassen stonden tv's aan. De schermen waren dinsdag voor het eerst geplaatst.

Utrecht

Ook in de binnenstad van Utrecht vieren Oranjesupporters massaal feest.

Op de Neude zijn duizenden mensen bijeengekomen. Sommigen sprongen in de grachten, anderen klommen in lantaarnpalen.

Brabant

De sfeer in de politieregio Midden- en West-Brabant was over het algemeen rustig en feestelijk. Het verliep allemaal redelijk goed, zei een woordvoerder. Alleen in Tilburg was het op de Paleisring ''ietwat rommelig'' na de wedstrijd.

Tegen half een 's nachts was er nog veel ''uitgelaten'' publiek op de been. Maar dat gaf zeker niet meer problemen dan op een reguliere horeca-avond, aldus de woordvoerder.

In Oosterhout, Breda en Bergen op Zoom was het rustig. In Roosendaal was het in het begin van de avond wat onrustig op het tot evenemententerrein omgevormde plein in het centrum van de stad, maar ook daar is de rust weergekeerd.

De politie in Den Bosch en omgeving had geen bijzonderheden te melden. De woordvoerster van Brabant Zuid-Oost sprak van een goede sfeer in Eindhoven en de rest van de regio.

Extra vluchten

De KLM zet de komende dagen vier extra vluchten naar Zuid-Afrika in, nu Oranje zich heeft geplaatst voor de finale van het WK voetbal.

Dat heeft de vliegmaatschappij dinsdag gemeld.

De KLM organiseert drie extra vluchten naar Johannesburg. Partner Air France zet vanuit Charles de Gaulle Airport in Parijs één extra vlucht in naar deze plaats.

In totaal betekent dit dat ruim duizend Oranjesupporters extra de finale zondag kunnen bijwonen.

Duizenden inschrijvingen

Al meer dan vijfduizend mensen hebben zich ingeschreven voor een reis naar Zuid-Afrika voor de WK-finale waarin Oranje speelt. Dat heeft een woordvoerder van reisorganisatie Kras aten weten.

De helft van de mensen had zich al ingeschreven voordat de halve finale van Nederland tegen Uruguay was begonnen. De rest schreef zich in direct na het derde doelpunt van Oranje, zo stelde de zegsman.

De reisorganisatie heeft overigens op dit moment maar vijfhonderd reizen in de verkoop. ''Het grootste probleem is de vliegtuigcapaciteit'', legt hij uit.

Curaçao

Curaçao kleurt langzamerhand meer en meer Oranje met vlaggen en shirts. De wedstrijd tegen Uruguay werd massaal bekeken op het eiland. Na de winst reden veel auto's toeterend en met oranje vlaggen rond, waarna op veel plaatsen spontane straatfeestjes uitbraken.

Op het Wilhelminaplein in de wijk Punda, waar verschillende cafés de wedstrijd uitzonden, verzamelden vele Oranjesupporters zich tijdens en vooral na de wedstrijd om samen te zingen en dansen. Het plein raakte hierdoor langzaam verstopt en kleurde tegelijkertijd meer en meer oranje.

De wedstrijd begon om lokale tijd half drie 's middags. Vooral in de cafés werd in de brandende zon heel veel gedronken. De feestviering vond echter zonder incidenten plaats.

Bekijk alle oranje lezersfoto's op onze NUfoto-special

Bekijk de WK-special