HAARLEM - De politie in Haarlem vindt het optreden van agenten bij een omstreden aanhouding op 1 juli in de Zijlstraat in die stad niet onredelijk. Dat stelde zij dinsdag naar aanleiding van een filmpje op YouTube, dat van de aanhouding is gemaakt.

De beelden tonen hoe een 52-jarige Haarlemmer zich verzet en een knietje krijgt van een agent, waarna hij in de boeien wordt geslagen. De beelden trokken ruim 118.000 kijkers en maakten veel reacties los op internet.

De politie kan zich voorstellen dat het filmpje de indruk kan wekken dat te veel geweld is gebruikt.

Optreden

Anne-Marie Feije, plaatsvervangend districtschef van Haarlem: ''Als je weet wat eraan vooraf is gegaan en in ogenschouw neemt hoe de man zich gedraagt en reageert op de handhavers en op de politieagenten, dan vind ik op dit moment hun optreden en het toegepaste geweld redelijk.''

De officiële beoordeling van het toepassen van het politiegeweld gebeurt binnenkort.

De man fietste volgens de politie met hoge snelheid door de Barteljorisstraat in het centrum van Haarlem. Dat is een wandelgebied. Toezichthouders die daar liepen, moesten voor hem opzijspringen.

Ze maanden hem te stoppen, wat hij niet deed. In de Zijlstraat haalden zij de man in en spraken hem aan. Hij weigerde volgens de politie opnieuw alle medewerking.

Identiteit

De Haarlemmer liep een café binnen. Toen de man na korte tijd terugkwam, pakte hij zijn fiets om weg te gaan. Een toezichthouder hield hem aan, omdat de man weigerde zijn identiteit bekend te maken. Hij sloeg de toezichthouder.

Door de worsteling die volgde, vielen ze allebei op de grond. De toezichthouder raakte gewond aan zijn scheenbeen. Het vervolg van de aanhouding is door een cameraman opgenomen.

De man verzette zich ook tegen agenten, die te hulp waren gesteld. Daarop gaf een van hen hem een knietje, waarna hij in de boeien kon worden geslagen en afgevoerd.

Op het filmpje is te horen dat de Haarlemmer politiemensen uitscheldt en dat anderen hem proberen te sussen.