AMSTERDAM - Nabestaanden van slachtoffers van de val van Srebrenica in 1995 hebben aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdrijven tegen onder anderen overste Thom Karremans.

Dat heeft advocate Liesbeth Zegveld dinsdag gemeld. Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van Rizo Mustafic hebben aangifte gedaan, omdat de Nederlandse militairen in juli 1995 hun familieleden overdroegen aan de Bosnische Serviërs, die hen hebben vermoord.

Behalve tegen Karremans, commandant van het VN-bataljon Dutchbat, is aangifte gedaan tegen diens plaatsvervanger Franken en tegen personeelsfunctionaris Oosterveen. Het bataljon moest in Srebrenica de moslims beschermen.

Op 11 juli 1995 viel de enclave echter in handen van de Bosnisch-Servische vijand, die vervolgens achtduizend moslimmannen en -jongens vermoordde.

Tolk

Nuhanovic was tolk bij Dutchbat. Hij zocht met zijn ouders en broer zijn toevlucht tot het hoofdkwartier van Dutchbat. Op 13 juli dwongen Dutchbat-soldaten hen de compound te verlaten.

Ook elektricien Rizo Mustafic, die sinds 1994 bij het lokale personeel van het bataljon hoorde, moest weg. Hij is sindsdien spoorloos. De resten van de vader en broer van Nuhanovic zijn in 2007 en 2010 gevonden. De broer wordt binnenkort begraven in Srebrenica.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nooit strafrechtelijk onderzoek gedaan, terwijl het daartoe volgens Europese verdragen verplicht is, aldus Zegveld. De nabestaanden willen dat het OM alsnog zo'n onderzoek doet. De aangifte is bij het OM in Arnhem gedaan, omdat die rechtbank strafzaken tegen militairen behandelt.

Weggevoerd

Rizo Mustafic en ander lokaal personeel zou met de Dutchbatters in veiligheid worden gebracht. Hij wist dat hij op die lijst stond, aldus advocaat Zegveld en volgens haar hadden zowel Karremans als Franken dat duidelijk gemaakt. Desondanks meldde Oosterveen hem dat hij weg moest. Net buiten het hek werd Mustafic gescheiden van zijn vrouw en weggevoerd.

Nuhanovic mocht blijven, maar zijn familie niet. Franken heeft volgens Zegveld gezegd dat zijn vader mocht blijven, maar zijn moeder en broer niet. Uiteindelijk zijn alle drie weggegaan. ''Franken heeft willens en wetens de broer en vader van Nuhanovic van de compound gestuurd'', aldus Zegveld. ''Franken heeft erkend dat hij hen de dood in heeft gestuurd.''