RIJSWIJK - Thuis voetbal kijken, bij vrienden, in de kroeg of op een plein in de binnenstad; miljoenen Nederlanders staan dinsdag voor een dergelijke keuze. Om 20.30 uur begint het Nederlands elftal in Kaapstad de halve finale van het WK voetbal tegen Uruguay.

Voor de vierde keer in de geschiedenis krijgt Nederland de kans zich te plaatsen voor een WK-finale. In 1974 en 1978 lukte dat, in '98 kwam Oranje niet voorbij de halve eindstijd.

Enkele duizenden Nederlanders zullen de verrichtingen van Oranje ter plaatse gadeslaan, de rest moet genoegen nemen met televisiebeelden.

In Amsterdam is de wedstrijd op zo'n duizend plekken in de horeca te zien, schat de gemeente. Het grootste scherm staat op het Museumplein, waar tienduizenden Oranjefans worden verwacht.

Rotterdam

In Rotterdam wordt het Stadhuisplein voor de gelegenheid omgetoverd tot evenemententerrein. Ook het gelijknamige plein in Eindhoven wordt dinsdagavond gebombardeerd tot 'voetbalplein', naast de Markt en het 18-Septemberplein.

De gemeente Utrecht ziet grote schermen niet zitten. Wel wordt de Neude tussen 20.45 uur en 23.15 uur afgesloten om (eventuele) feestvierders de ruimte te geven.

Bekijk lezersfoto's van het WK op NUfoto

Volg het WK op onze special