DEN HAAG - Nederlandse vakantiegangers die komend weekeinde met de auto op reis gaan zullen vooral op de buitenlandse snelwegen te maken krijgen met verkeersopstoppingen, verwacht de ANWB.

In eigen land voorziet de toeristenbond vrijdag weinig grote problemen op de weg, al zal vanaf het middaguur het aantal files wel toenemen.

Na de regio midden eind vorige week, is vrijdag de regio noord aan de beurt. Voor 925.000 Nederlanders begint de zomervakantie. De ANWB verwacht files op knelpunten als A1, A28 en A50.

Ook op de A2 Amsterdam - Den Bosch zal het erg druk zijn. Bovendien vindt een groot aantal publieksevenementen plaats: North Sea Jazzfestival in Rotterdam, concerten van André Rieu in Maastricht, het dance-festijn Q-Dance in Amsterdam en Bospop in Weert.

Tour de France

Wie naar Frankrijk rijdt moet rekening houden met drukte op de wegen naar het zuiden. De langste files worden verwacht in de Rhônevallei op de A6/A7 en ook op de A10 bij Orléans.

De Tour de France zaterdag in de Jura en zondag naar Morzine Avoriaz in de Franse Alpen zal plaatselijk extra drukte veroorzaken.

Duitsland

In het noorden en oosten van Duitsland beginnen komend weekeinde de zomervakanties. De ANWB verwacht vrijdagmiddag en zaterdag verkeersdrukte bij Hamburg en Bremen en in de wijde omgeving van München.

Verder moeten vakantiegangers rekening houden met drukte op de A10 in Oostenrijk Salzburg-Villach waar aan de weg wordt gewerkt en lange wachttijden voor de St. Gotthardtunnel in Zwitserland.