ENSCHEDE - Het Openbaar Ministerie (OM) neemt het geweld tegen agenten in Twente hoog op. Binnen een maand werden in drie afzonderlijke gevallen Twentse agenten ernstig mishandeld door burgers.

De politie juicht het optreden van het OM toe, zo liet korpschef Martin Sitalsing maandag weten.

Afgelopen zaterdag schopten vijf daders enkele agenten herhaaldelijk tegen het hoofd. Vorige maand waren agenten al het slachtoffer van lichamelijk geweld toen ze aan het werk waren in Oldenzaal en Enschede.

De daders van de molestatie in Oldenzaal zitten al sinds twee weken in voorarrest. Volgens korpschef Martin Sitalsing van Twente eist het OM zwaardere straffen voor mishandeling van agenten dan vroeger.

Hoogste straf

''Het korps voelt zich gesteund door het optreden van het OM. De hoofdofficier van justitie heeft mij toegezegd dat het OM voor de mishandeling in Hengelo de hoogste straf zal eisen. Dat wekt vertrouwen bij de politie'', zegt Sitalsing.

Zwaardere straffen betekenen in de praktijk langere werk -of gevangenisstraffen.

Toeval

Het OM en de politie Twente spreken van een toeval dat er binnen een maand in Twente relatief veel agenten zijn mishandeld door burgers.

Volgens Sitalsing heeft het korps de kwesties met ''professionele nuchterheid'' opgepakt. De mishandelde agenten zijn weer aan het werk gegaan.