HEEZE - Het einde van het nablussen van de grote natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Heeze lijkt een beetje in zicht. Deze voorzichtige voorspelling deed een woordvoerster van de brandweer zondagavond nadat warmtebeelden waren bekeken die vanuit een helikopter van het Korps landelijke politiediensten van het gebied waren genomen.

''Het ziet er goed uit",' aldus de zegsvrouw. ''We zitten nu op ongeveer twee derde met de aanpak en verwachten dat we totdat het donker wordt het hele gebied hebben gehad. Maar dat betekent nog niet dat het vannacht over is. Morgenochtend kijken we wat we verder doen.''

In de nacht van zondag op maandag blijft in elk geval een peloton brandweerlieden in het gebied om de boel te bewaken. Ook medewerkers van Staatsbosbeheer blijven op de heide. Maandag bepaalt de brandweer de verdere tactiek.

Onbekende oorzaak

Het vuur brak vrijdagmiddag uit door nog onbekende oorzaak. Sinds die tijd is de brandweer inmiddels met hulp van de Koninklijke Landmacht bezig met het blussen en nablussen. In het getroffen gebied van 150 hectare waren zondag bij elkaar vierhonderd brandweerlieden en ongeveer honderd militairen bezig.

Het brandweerkorps Brabant Zuid-Oost heeft inmiddels assistentie van korpsen uit Utrecht, Gelderland Noord Oost en Twente.

Humus

Het nablussen werd bemoeilijkt doordat de brand is overgegaan in een laag smeulende humus. ''Het zit diep onder de grond en dat maakt het lastig",' aldus de zegsvrouw. Het nablussen van het getroffen gebied was daardoor een tijdrovende kwestie geworden.

Met schoppen werd de bovenlaag weggehaald waarna de blootgelegde onderlaag wordt natgemaakt en het vuur dooft.

Automobilisten

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten maandag de A67 zo veel mogelijk te mijden, omdat lange files worden verwacht. Ter hoogte van Someren in de richting Venlo is maar één rijstrook beschikbaar, omdat hulpdiensten van de andere gebruik maken.

De verwachting is dat de brandweerauto's en waterslangen maandag nog niet weg zullen zijn en het verkeer vooral in de spits ernstige hinder zal ondervinden van de afsluiting. In beide richting geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.