AMSTERDAM - De Tour de France heeft Nederland verlaten. Zondag begon het peloton op de Erasmusbrug in Rotterdam aan een etappe die via Zeeland en Antwerpen naar de finish in Brussel leidde.

Premier Jan Peter Balkenende, burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb en tourdirecteur Christian Prudhomme verrichten de officiële start door een lint door te knippen.

De organisatoren zeggen dat de afgelopen dagen ongeveer een miljoen mensen in Rotterdam op het wielerspektakel zijn afgekomen. Zaterdag trok de proloog door het centrum van Rotterdam ruim 450.000 wielerliefhebbers.

Valpartij

Het evenement verliep in Nederland nagenoeg zonder incidenten. Een hond zorgde vroeg in de koers voor een valpartij door het peloton in te lopen. Enkele renners kwamen ten val, maar niemand liep ernstig kwetsuur op.

Ook de hond overleefde het ongeluk. Ter hoogte van Rilland reed een auto uit de reclamekaravaan de berm in. Een vrouw die langs de kant van de weg in een stoeltje zat raakte gewond. Ze is, vermoedelijk met een gebroken been, naar het ziekenhuis gebracht.

Iets voor 16.00 uur passeerden de renners de Belgische grens. Rond 16.30 uur was alle verkeershinder in Zeeland voorbij.

Chaotisch

De slotfase van de rit werd echter ontsierd door drie valpartijen in het peloton. De Italiaanse Alessandro Petacchi (36) was na de tocht van Rotterdam naar Brussel de beste in een chaotische verlopen massasprint.

Sprinters als Mark Cavendish en Oscar Freire behoorden tot de slachtoffers. Bij een valpartij in de slotkilometer was ook de Zwitser Fabian Cancellara, de leider in het algemeen klassement, betrokken. Hij behoudt wel de gele leiderstrui.

Verkeer

Zondag tijdens de etappe waren de N57 en een aantal afritten afgesloten. Dat leidde niet tot grote verkeersproblemen op de weg. Net als in Rotterdam stonden ook in Brabant en Zeeland grote drommen toeschouwers langs het parcours.

Ze stonden niet alleen langs de weg, maar moedigden de renners ook aan vanaf viaducten.

Lees alles over de Tour op onze special

Bekijk lezersfoto's van de Tour de France op NUfoto.