HEEZE - De brandweer die de natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Heeze bestrijdt, verwacht in elk geval nog tot het eind van de avond bezig te zijn met nablussen.

Dat heeft een woordvoerster van de brandweer laten weten. Zondagmiddag waren bij elkaar vierhonderd brandweerlieden en ongeveer honderd militairen in het gebied bezig.

Het nablussen wordt bemoeilijkt doordat de brand is overgegaan in een laag smeulende humus. ''Het zit diep onder de grond en dat maakt het lastig",' aldus de zegsvrouw. Het nablussen van het getroffen gebied van 150 hectare is nu een tijdrovende kwestie geworden.

Met schoppen wordt de bovenlaag weggehaald waarna de blootgelegde onderlaag wordt natgemaakt en het vuur dooft.

Assistentie

Het brandweerkorps Brabant Zuid-Oost heeft inmiddels assistentie van korpsen uit Utrecht en Gelderland Noord Oost. Uit Twente was rond drie uur een peloton spuitgasten onderweg.

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten maandag de A67 zo veel mogelijk te mijden, omdat lange files worden verwacht. Ter hoogte van Someren in de richting Venlo is maar één rijstrook beschikbaar, omdat hulpdiensten van de andere gebruik maken.

De verwachting is dat de brandweerauto's en waterslangen maandag nog niet weg zullen zijn en het verkeer vooral in de spits ernstige hinder zal ondervinden van de afsluiting. In beide richting geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur.