ROTTERDAM - De renners van de 97e editie van de Tour de France zijn iets na twaalf uur in Rotterdam begonnen aan de eerste etappe. Burgemeester Ahmed Aboutaleb gaf met een vlag het startsein voor de rit op de Erasmusbrug.

Daarvoor vond een plechtigheid plaats waarbij Aboutaleb en premier Jan Peter Balkenende een lint doorknipten.

Aboutaleb stelde tijdens een korte speech dat met de start van de Tour in Rotterdam ''geschiedenis wordt geschreven''. Hij bedankte alle vrijwilligers en het publiek, dat massaal was toegestroomd om het evenement te zien.

Na een kleine ronde door de stad koersen de renners via Zeeland en Brabant naar de eindstreep in Brussel. Langs het parkoers hadden zich enkele duizenden mensen verzameld om de renners 'uit te zwaaien'. Vooral op en bij de Erasmusbrug was het met duizenden mensen weer druk.

Balkenende

Balkenende rijdt tijdens het Nederlandse deel van de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk mee in de auto van tourbaas Christian Prudhomme. In de plaats Putte, bij de Belgische grens, zal Balkenende de Tour weer verlaten.

De havenstad was de afgelopen dagen het decor van de Tour. Zaterdag werd er de proloog gereden. Grote delen van Rotterdam gingen daarom op slot. De verwachting is dat de verkeershinder binnen enkele uren voorbij is.

Lees alles over de Tour op onze special

Bekijk lezersfoto's van de Tour de France op NUfoto.