HEEZE - De aanhoudende droogte op de heide en de dichte begroeiing spelen de brandweer en de Koninklijke Landmacht zondag parten bij het bestrijden van de natuurbrand op de Strabrechtse Heide bij Heeze.

''Hierdoor verloopt het nablussen moeizaam'', stelde een woordvoerder zondagochtend. ''Onder de dichte humuslagen smeult de brand nog steeds en verspreidt het vuur zich ook nog binnen het gecontroleerde gebied.''

Bovendien had de brandweer gehoopt dat een flinke regenbui zou helpen bij het nablussen. ''Maar dat is niet gebeurd'', constateerde de zegsman.

De brandweer en Defensie hopen dat het zondag niet te warm weer wordt op de heide, want ook dat bemoeilijkt het nablussen.

Controle

Ondanks deze problemen heeft de brandweer de brand nog wel ''stevig onder controle'', voegde de woordvoerder daar direct aan toe. Defensie zet zondag honderd militairen in om te helpen bij het nablussen van de natuurbrand. De Koninklijke Landmacht zet terreinvoertuigen en waterwagens in.

Het vuur brak vrijdagmiddag uit door nog onbekende oorzaak. De brandweer krijgt zondag ook hulp van collega's uit diverse regio's in Gelderland. Door de brand is een stuk natuurgebied van 150 tot 200 hectare verwoest.

A67

Het verkeer op de rijksweg A67 van Eindhoven naar Venlo ondervindt zondag weer hinder van de bestrijding van de natuurbrand. Dat heeft de ANWB zondag gemeld.

Ter hoogte van de afslag Someren is de rechterrijstrook over een paar kilometer afgesloten zodat daar de vele brandweerwagens en hun materiaal kunnen staan. Ook de afslag zelf is niet begaanbaar.

Als gevolg van deze verminderde capaciteit stond er zondag tegen het middaguur een paar kilometer file op de A67.