HEEZE - Defensie zet zondag honderd militairen in die de brandweer gaan ondersteunen bij het nablussen van de natuurbrand op de de Strabrechtse Heide bij Heeze (Noord-Brabant). Dat heeft Defensie zaterdag laten weten.

De Koninklijke Landmacht zal terreinvoertuigen en waterwagens inzetten. Er waren al voertuigen van Defensie bij het bestrijden van de brand in gebruik.

Het vuur, dat vrijdagmiddag door onbekende oorzaak uitbrak, is nog steeds niet geblust maar breidt zich niet meer uit.

Wel zijn er zaterdag door de harde wind in het gebied nieuwe vuurhaarden ontstaan. Maar toch is de brand bijna onder controle, meldde een woordvoerder van de brandweer. Het nablussen duurt zeker tot zondag.

Waait

Volgens de zegsman is het probleem dat het waait, waardoor het vuur diep in de humusrijke en droge bodem op verschillende plekken steeds oplaait en weer neerslaat. In het gebied is de verwachte regen uitgebleven.

De brandweer heeft ook hulp gekregen van collega's uit het zuiden van Gelderland. Zaterdagmiddag waren nog steeds een kleine tweehonderd brandweerlieden in de weer.Vrijdag moesten twee mensen met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis.

Snelweg

Door het bluswerk was de snelweg A67 tussen Geldrop en Someren lange tijd afgesloten. De afsluiting van de afrit Someren in de richting Venlo blijft voorlopig wel gehandhaafd. Daar liggen brandslangen die worden gebruikt voor het nablussen van de natuurbrand.

Door de brand is een stuk natuurgebied van 150 tot 200 hectare verwoest.