ROTTERDAM - Duizenden gele petjes, wielerfans langs 37 kilometer aan hekwerk, maar ook een druilerige skyline bepaalden zaterdag het beeld in Rotterdam. De stad was het decor van de Tour de France.

Bekijk lezersfoto's van de Tour op NUfoto

Naar schatting tussen de 400.000 en 450.000 mensen kwamen gedurende de dag op het wielerevenement af.

De eerste wielerfans meldden zich zaterdagochtend vroeg al langs het parcours. Aan de voet van de Erasmusbrug verzekerden een vader en zijn zoon zich 's ochtends om 8 uur al van een plekje met goed zicht. Het tweetal was rond 7 uur van huis gegaan.

''Wil je er iets van meekrijgen, dan moet je vroeg zijn. Over een paar uur staat het hier rijen dik'', wees de vader langs de hekken. Dat ze uren moesten voordat de renners langskwamen, deerden hen niet. ''We hebben proviand, water en wat te eten, en twee krantjes.''

Finish

Bij de finish op nabij Ahoy kwamen om 9 uur ook al de eerste toeschouwers opdagen. Terwijl de organisatie daar nog bezig was de officiële tribunes op te bouwen, namen twee mannelijke wielerfanaten plaats aan de overkant.

Kort daarna meldden zich daar ook enkele Amerikaanse toeschouwers, gewapend met stoeltjes en vlaggetjes.

Maar pas na het middaguur werd het pas echt druk in Rotterdam. Overvolle metrostellen waren daarvan het bewijs. De wielerfans kozen er vooral voor om met het openbaar vervoer te komen. De aanloop van de reizigers leidde niet tot problemen. Op de wegen richting Rotterdam deden zich evenmin problemen voor.

Erasmusbrug

Vooral rond de geijkte punten als de Erasmusbrug en bij de finish nabij Ahoy was het druk. Creatieve geesten hadden daar rekening gehouden en het keukentrapje van huis meegenomen. Zij keken daardoor precies over de vele gele petjes heen.

Rustig was het de hele zaterdag in de tourdorpen, officieel People Villages genaamd. ''Het was nat en extreem rustig, maar ik geloof niet dat de regen spelbreker was'', aldus een woordvoerder van de evenemententerreinen. ''Het stond gewoon niet acht rijen dik langs het parcours.''

Domper

Grote domper op de dag was toch wel het tegenvallende weer. De dag begon nog aardig. Maar bijna gelijktijdig met de regen aan prullaria van de reclamekaravaan, begon het te regen.

Veel bezoekers bleken daarop goed voorbereid, met regenjassen, paraplu's of zelfs kapotgescheurde vuilniszakken. Anderen zochten hun toevlucht tot bomen of afdakjes. De tourorganisatie had juist eerder deze week maatregelen getroffen vanwege de voorspelde hitte. Die bleken overbodig.

Rotterdam zwaait zondag de tourkaravaan uit, als de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk vertrekt vanaf de Erasmusbrug. De rit eindigt in Brussel.

Tour in Rotterdam