IJMUIDEN - De Reddingsbrigade Nederland maakt zich ongerust over de zwemkunst van de Nederlandse jeugd. Directeur Raymond van Maurik ziet een trend dat kinderen met steeds minder zwemdiploma's van de lagere school komen, zo liet hij zaterdag weten.

''Eigenlijk zou je met minstens diploma C van school moeten komen, maar wij zien dat steeds minder kinderen dat doen",' zegt hij.

Van Maurik roept de overheid op schoolzwemmen weer verplicht te stellen en adviseert ouders hun kinderen langer aan zwemles te laten meedoen.

In 2008 rukte de Reddingsbrigade Nederland 214 keer uit om iemand uit het water te halen, vorig jaar was dat 461 maal. In die gevallen ging het overigens niet alleen om kinderen.

Incident

Bij een incident ging het om vijftien tot twintig kinderen en een begeleider die in Katwijk in problemen waren gekomen. ''Daar bleken kinderen onder te zijn die helemaal geen diploma hadden.''

Volgens Van Maurik hebben kinderen die in open water gaan zwemmen minstens een diploma C nodig. ''In open water is het namelijk heel anders dan in een zwembad'', zegt hij wijzend op effecten als stromingen.