ROTTERDAM - De 97e editie van de Ronde van Frankrijk is zaterdagmiddag onder grote belangstelling in Rotterdam van start gegaan. De Spanjaard Iban Mayoz begon om 16.15 uur als eerste aan de proloog over 8,9 kilometer.

Twee minuten later ging Maarten Tjallingii (Rabo) op weg. Alberto Contador, de winnaar van vorig jaar, start om 19.32 uur als laatste.

Aan de proloog doen 197 renners mee. Normaal zijn dat er 198, maar Cervélo haalde vrijdagavond Xavier Florencio van de startlijst omdat hij zonder toestemming te vragen aan de medische staf een medicijn had gebruikt.

Door het late tijdstip gaf de tourdirectie geen toestemming voor een vervanger.

Gejuich

De renners die meerijden in de proloog worden met gejuich onthaald op de eindstreep. Wielerfans klappen hun handen stuk op de reclameborden langs de laatste meters van het parcours.

Ook op andere delen van de route worden renners toegejuicht. Ondertussen houden sommige wielerfans het voor gezien.

Regen

Waar de tourorganisatie allerlei maatregelen nam vanwege het voorspelde warme weer, maken regen en het lange stilstaan het fris.

Maar volgens een woordvoerder van de organisatie verloopt het evenement zonder problemen en is er ook bij de EHBO-posten "niets aan de hand".

Lees alles over de Tour de France op onze special

Bekijk lezersfoto's van de tour op NUfoto

Tour in Rotterdam