DEN HAAG - Poker is geen kansspel, zoals de wetgever dat heeft verwoord, maar een behendigheidspel.

Tot dat oordeel is de rechtbank in Den Haag vrijdag gekomen in een strafzaak tegen de organisator van een pokertoernooi zonder vergunning daarvoor.

Het Openbaar Ministerie (OM) is het er niet mee eens en gaat in hoger beroep. Dat heeft een woordvoerder van het parket in Den Haag zaterdag laten weten.

Volgens de woordvoerder van het OM is het ''een principiële kwestie'' en wordt hoger beroep aangetekend om duidelijkheid te krijgen in jurisprudentie.

Uitzonderlijk

Hij noemt de uitspraak van de rechtbank uitzonderlijk, omdat in omringende landen poker vaak wel als een kansspel wordt gezien.

Het ministerie van Justitie moet de uitspraak nog bestuderen. ''Maar het is duidelijk dat wij poker wel een kansspel vinden'', aldus een woordvoerster zaterdag.

Schaken

Volgens de rechtbank in Den Haag is niet wetenschappelijk bewezen dat er sprake is van een kansspel. Daarentegen neemt de rechter wel onderzoek over van professoren Ben van der Genugten en Peter Borm.

Zij concludeerden twee jaar geleden dat sprake is van een spel dat vergeljikbaar is met schaken en bridge. Een uitspraak van de Hoge Raad in 1998 dat poker wel degelijk een kansspel is, werd door de onderzoekers dan ook tegengesproken.

Schadelijke effecten

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) zag in de bevindingen van Van der Genugten en Borm in 2008 geen aanleiding om de Hoge Raad opnieuw de status van poker te laten beoordelen.

Hij wees er toen onder meer op dat uit onderzoek van het College van toezicht op de kansspelen bleek dat in 33 Europese landen poker als een kansspel wordt aangemerkt.

Zelfs als poker ooit beschouwd mocht worden als behendigheidspel, zou het niet zomaar vrijgegeven mogen worden, omdat de schadelijke effecten ervan te groot zijn, zo schreef de minister aan de Tweede Kamer.